Dan Rusu este criminalist în Marea Britanie. A plecat pe tărâmul britanic pentru studii, cu gândul că se va întoarce acasă. Dar oportunitățile bogate de acolo i-au dat peste cap planul.
Tot mai mulți români aleg calea străinătății pentru un trai mai bun
„Îmi doream să studiez un curs în crimonologie care nu era valabil în România. Anglia mi-a oferit foarte mult și a pus foarte multă încredere în mine ca tânăr.
Aveam 24 de ani sau 25 de ani când am devenit lector universitar cu catedră întreagă, ceea ce în România vezi mai rar”, a explicat Dan Rusu.
Tânărul mărturisește că dorul de casă îl frământă tot timpul. Dar traiul greu din România îl oprește din a reveni acasă.
„Mă apropii de 30 de ani în câteva luni, am 11 ani de când sunt în Regatul Unit și speranța întoarcerii nu a murit”,
a mai spus Dan.
Și Italia a devenit casă pentru peste un milion de români care au căutat un trai mai bun. Ionuț Coman este managerul unei firme de securitate din Florența. O carieră de care este mândru și pe care n-ar fi avut-o daca ar fi rămas în România.
„Nu cred că aș fi reușit în România”.
Diferența uriașă între prețuri și salarii este motivul principal care-l ține pe Ionuț departe.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Citește și: VIDEO- Vacanțe mai ieftine în străinătate! Agențiile de turism au scăzut prețurile pentru a atrage cât mai mulți turiști
Numărul tinerilor cu studii superioare care își fac viitorul peste hotare crește de la un an la altul. 70 de mii de oameni s-au angajat în altă țară doar în ultimul an.
Consecința o vedem în micile orașe care pas cu pas se depopulează.
Un exemplu este Focșani- unde numarul locuitorilor s-a înjumătățit în ultimul deceniu.
Angajatorii sunt la un pas să pună lacătul pe afacerile lor.
Datele arată că 457 de mii de români au anunțat la finalul lunii septembrie că au reședința temporar în altă țară. Cei mai mulți, aproape un sfert, sunt în Italia. Pe locul doi se află Germania, care a devenit casă pentru 90 de mii de români.
Iar alți zeci de mii și-au făcut un rost în Olanda, Belgia, Austria, Franța. Irlanda, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii.