Președintele Klaus Iohannis a făcut anunțul: România va avea un sistem de apărare antidronă suplimentar. ,,Vom aduce un sistem de apărare antidronă suplimentară în zona respectivă”
În contextul elementelor de dronă care au fost descoperite la Tulcea, Klaus Iohannis a anunțat faptul că țara noastră are în vedere un sistem de apărare antidronă suplimentar.
Potrivit președintelui Klaus Iohannis, în zona județului Tulcea, unde s-au descoperit elemente din drone rusești, un sistem de apărare antidronă suplimentar va fi adus. „Sperăm să nu apară incidente absolut nedorite”, afirmă el.
„ Am discutat chestiunile legate de dronele căzute în România ca urmare a atacurilor rusești asupra porturilor de la Dunăre. Am și primit nu doar încurajări, ci răspunsuri foarte concrete. SUA au alocat avioane suplimentare pentru poliția aeriană.
Împreună cu NATO suntem, practic, în clar cum vom aduce un sistem de apărare antidronă suplimentară în zona respectivă ”, spune Klaus Iohannis.
Șeful statului spune că „lucrurile se mișcă ”
„ Și noi, Armata, am mutat mai multe arme de apărare în zonă și sperăm să nu apară incidente absolut nedorite. Oricum, aceste atacuri asupra porturilor ucrainene sunt crime de război, fiindcă acolo sunt doar infrastructuri civile, nu e nimic militar ce poate fi atacat”, încheie
Iohannis.
Consultări politice, în format restrâns
Mai mult decât atât, Klaus Iohannis a participat marți la invitația Președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la o nouă rundă de consultări politice, în format restrâns. Consultărille au avut loc contextul continuării conflictului militar declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
Mesaj RO-Alert pentru 8 localități din Tulcea
Autoritățile le-au transmis oamenilor miercuri, 13 septembrie, să își păstreze calmul și să se adăpostească în beciuri, departe de geamuri și pereți exteriori pentru că există riscul ca acestea să se
”Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori”, arată mesajul transmis de ISU populaţiei.
Potrivit acestuia, durata estimată a evenimentului ar fi fost de 90 de minute.
ISU Tulcea a transmis mesajul oamenilor din 8 localităţi: Luncavita, Grindu, Isaccea, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina şi Văcăreni.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a hotărât pe 7 septembrie, adoptarea unor măsuri de protecţie pentru populaţia din zone de pe teritoriul României învecinate localităţilor ucrainene Reni şi Ismail, dar şi emiterea de mesaje RO-Alert de către ISU, la notificarea MApN, în ceea ce privește riscul căderii unor ”elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”.
”Ministerul Apărării Naţionale edifică spaţii de protecţie a populaţiei la nivelul localităţilor Plauru şi Ceatalchioi, precum şi la nivelul altor localităţi cu un număr mic şi foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă”, a mai decis CNSU după ce, în urma atacurilor ruseşte vizând porturi din regiunea Odesa, fragmente ale unei drone au fost găsite în zona localităţii Plauru, iar la Chilia un proiectil a străpuns acoperişul şi tavanul enexei unei locuinţe.