Un cargobot turcesc a lovit joi o mină în Marea Neagră, în largul coastelor României și a suferit avarii minore. Echipajul său este acum în siguranță, potrivit unor surse maritime și de securitate.

Compania britanică de securitate maritimă Ambrey a menționat că în urma informațiilor primite, nava a lovit o mină maritimă la 11 mile marine nord de Sulina, în apropiere de intrarea în Canalul Sulina.

"Se pare că nava s-a confruntat cu o explozie în jurul orei 09.20 GMT (12.20, ora României). Nava a aruncat ancora pentru o perioadă scurtă de timp pentru a evalua pagubele. La ora 12.10 (15.10, ora României), nava şi-a reluat navigaţia", a precizat compania de securitate Ambrey. 

Ce s-a întâmplat

Zona Mării Negre este văzută ca o zonă de risc ridicat de către asiguratori, iar minele plutitoate sunt în continuare periculoase.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Potrivit unei surse guvernamentale, citată de News, o navă a lovit o mină, precizând că este vorba probabil de o mină din Al Doilea Război Mondial ori de minele de debarcare care au fost lăsate acolo în urmă cu un an, fără alte comentarii.

Nava senumește Kafkametler, precizează Yoruk Isik, șeful firmei de consultanță Bosphorus Observer pentru Reuters. Aceasta a suferit avarii minore la un rezervor de balast, dar în prezent echipajul său este în siguranță.

Operatorul navei, care are sediul la Istanbul, Kafkametler Maritime, nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

„Rusia ar putea folosi mine marine pentru a viza transportul maritim civil în Marea Neagră”

Totul se petrece după ce Rusia s-a retras în luna iulie din acordul susținut de ONU, acord care permitea Ucrainei să transporte cereale printr-un coridor maritim sigur pe Marea Neagră. Ucraina a înființat un „coridor umanitar” temporar pentru navele marfare, iar la finalul lunii august mai multe vase ucrainene au plecat din porturile de la Marea Neagră, navigând cât mai aproape de apele teritoriale ale Bulgariei, Turciei și României.

„Rusia ar putea folosi mine marine pentru a viza transportul maritim civil în Marea Neagră, inclusiv prin amplasarea lor pe căile de acces către porturile ucrainene”, a spus, în cursul zilei de miercuri, guvernul britanic, citând informaţii ale serviciilor de spionaj, mai arată sursa menționată anterior.

Ambrey a precizat în cursul zilei de joi că incidentul s-a petrecut în ziua în care își informase clienții în legătură cu o probabilă desfășurare suplimentară de mine marine de către marina rusă, acestea acționând pentru a zădărnici exporturile de cereale ale Ucrainei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si