UPDATE:  Bilanţul victimelor atacurilor israeliene în Fâşia Gaza crescut la 1.100 de morţi şi 5.339 de răniţi, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății.

UPDATE: Armata israeliană suspectează o „infiltrare aeriană” pe teritoriul Israelului dinspre Liban, potrivit AFP.

Armata nu a oferit alte informații despre „infiltrarea aeriană”. Aceasta le-a ordonat celor care locuiesc în nordul Israelului, în apropierea frontierei cu Libanul, să se refugieze în adăposturi din cauza „infiltrărilor aeriene în zonă”.

Anunțul a fost făcut de Consiliul Regional într-o postare pe Facebook.

UPDATE: Erdogan spune că Israelul nu se comportă ca un stat.

Recep Tayyip Erdogan este de părere că armata israeliană folosește „metode rușinoase” în Fâșia Gaza.

„Israelul nu trebuie să uite că, dacă acţionează mai degrabă ca o organizaţie decât ca un stat, va sfârşi prin a fi tratat ca atare”, a menționat şeful statului turc.

UPDATE: Regele Charles al III-lea se declară „îngrozit” de „actele barbare de terorism” din Israel.

„Este vorba despre o situaţie despre care Majestatea Sa este extrem de îngrijorată şi a cerut să fie ţinut la curent în mod activ. El se gândeşte la şi se roagă pentru toţi cei care suferă, mai ales la cei care şi-au pierdut apropiaţi, dar şi la cei implicaţi activ în momentul în care vorbim.

Majestatea sa este copleșită și condamnă actele barbare de terorism din Israel”, a anunțat purtătorul de cuvânt al suveranului britanic.

UPDATE: Premierul israelian Benjamin Netanyahu și liderul Partidului Unității Naționale, Benny Gantz, au anunțat miercuri formarea unui cabinet de urgență pentru gestionarea războiului.

Fostul ministru al Apărării se va alătura premierului și actualului ministru al Apărării, Yoav Gallant, în cabinetul de urgență. 

Potrivit declarației comune, cabinetul nu va adopta niciun act și nu va lua nicio altă decizie în afară de cele privind desfășurarea războiului.

UPDATE:  Numărul americanilor morţi în Israel este aşteptat să crească în următoarele zile. SUA poartă discuţii cu Israel şi Egipt pentru a obţine trecerea în siguranţă a americanilor şi a altor civili care sunt în Gaza în aceste momente.

UPDATE: Alimentarea cu electricitate a fost întreruptă în Fâșia Gaza, după ce singura sa centrală electrică a rămas fără combustibil.

UPDATE: Vladimir Putin, despre situația din Israel: „Este îngrozitor”.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a menționat că ceea se petrece în aceste momente în Israel este „îngrozitor”. El a cerut ambelor părți să reducă numărul morților în rândul civililor.

Putin a acuzat SUA că alimentează tensiunile între cele două părți.

„Nu înțeleg de ce Statele Unite aduc grupuri de portavioane (în regiune)", a spus el.

UPDATE: Klaus Iohannis spune că atacul teorist din Israel este în sprijinul Rusiei.

„În ce priveşte războiul Rusiei împotriva Ucrainei, din păcate, putem să constatăm că acest atac terorist asupra Israelului este evident în sprijinul Rusiei, fiindcă atenţia mondială acum trebuie să se îndrepte spre două focare.

Vom afla cine a stat în spatele acestui atac şi care a fost strategia politică, dar urmări cert vor fi peste tot”, a spus Klaus Iohannis.

Ziua 5 război Israel-Hamas: bilanțul morților a ajuns la 1.200 de persoane

Ziua 5 război Israel-Hamas: bilanțul morților a ajuns la 1.200 de persoane

[Sursa foto: Profimedia]

UPDATE: 300.000 de rezerviști au fost mobilizați

Israelul a mobilizat 300.000 de rezerviști, a spus miercuri pentru CNN purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), maiorul Doron Spielman.

„Nu există nicio familie care să nu aibă pe cineva care să nu fi fost chemat. Sau, din păcate, din moment ce suntem o țară atât de mică, o familie care să nu aibă prieteni, sau persoane dragi care sunt încă dispărute", a spus Spielman.

Acesta a subliniat că mobilizarea din Israel, cu o populație de aproximativ 9,2 milioane de oameni, este la „ scara unei țări mari" precum Statele Unite și a amintit că șeful Statului Major al IDF, Herzi Halevi a spus că Israelul „se pregătește pentru orice scenariu".

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

UPDATE: Două persoane au fost rănite în atacurile din Ashkelon 

Sudul Israelului a fost atacat din nou. Atacul a fost revendicat de aripa armată a Hamas, Brigăzile al-Qassam, potrivit Hotnews.ro. 

Două persoane au fost rănite în atacurile lansate asupra Ashkelon, precizează serviciul israelian de urgență, citat de Al Jazeera.

UPDATE: 1.055 de morți în Fâșia Gaza

Bilanțul victimelor din Fâșia Gaza a ajuns la 1.055 morți.

UPDATE: Mii de bome sunt aruncate către Fâșia Gaza

Armata Israelului aruncă mii de bombe asupra Fâșiei Gaza. Șeful Forțelor Aeriene, generalul de brigadă Omer Tishler, a precizat că bombele sunt lansate „24 de ore din 24... fără nicio diferență între zi și noapte".

UPDATE: Noi atacuri în nordul Israelului dinspre Liban

Armata israeliană a transmis că una dintre pozițiile sale din nord a fost atacată miercuri cu tiruri antitanc din Liban, fără a oferi detalii despre victime sau cei care au lansat atacul.

Atacul s-a produs în apropierea orașului israelian Arab al-Aramshe, vis-a-vis de satul libanez Dhayra, potrivit unui comunicat. Locuitorii din sudul Libanului au precizat că artileria israeliană bombarda zona.

Armata din Israel precizează că o rachetă a fost trasă din Liban spre un post militar israelian de la graniță, anunță BBC.

Hezbollah a transmis că este responsabilă pentru lansarea rachetelor de precizie către nordul Israelului de miercuri, motivând că a fost un răspuns la atacurile israeliene din ultima perioadă, unde trei dintre luptătorii săi au murit.

UPDATE: Mesajul transmis de Forțele de Apărare ale Israelului

„Sâmbătă dimineața, teroriștii Hamas au descins pe câmpuri. Unii au aterizat cu parapanta. Teroriștii au mers din casă în casă, masacrând bebeluși, mame și tați în dormitoarele lor. Hamas va plăti pentru această crimă”.

 

UPDATE: Un cetățean din Republica Moldova a murit în atacurile din Israel

Un cetățean moldovean a murit în războiul dintre Israel și Hamas. Anunțul a fost făcut de ministrul de Externe din Republica Moldova, Nicu Popescu.

„Cu profundă tristețe, am primit vestea despre trecerea în neființă a unui cetățean moldovean în vârstă de 35 de ani, care muncea în Israel, în apropierea de Fâșia Gaza. El a devenit una dintre victimele atacului terorist desfășurat de către teroriștii care s-au infiltrat din Fâșie.

Transmit cele mai sincere condoleanțe familiei îndurerate în aceste momente dificile. MAEIE menține contactul cu familia concetățeanului decedat și va oferi toată asistența necesară”.

Republica Moldova condamnă ferm atacurile teroriste brutale efectuate de Hamas. Suntem alături de Israel și poporul său în această perioadă dificilă.

UPDATE: MAE a anunțat că în cursul nopții trecute, 283 de români s-au întors în țară.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma demersurilor constante ale Celulei de Criză a MAE, noaptea trecută, 283 de cetățeni români au revenit în siguranță în România, prin intermediul a trei curse, două din Tel Aviv, Israel, și una din Amman, Iordania precum și a unei curse operate de o companie privată. 

UPDATE: Cel puțin 950 de oameni au fost uciși în Fâșia Gaza de când Israelul a început atacurile aeriene

Minim 950 de persoane au fost murit în Fâșia Gaza de când Israelul a început să își lanseze atacurile pe cale aeriană, sâmbătă, potrivit celui mai nou bilanț publicat miercuri de Ministerul Palestinian al Sănătății, scrie BBC.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

UPDATE:  Guvernul danez a spus miercuri că va începe procedurile pentru a-și evacua cetățenii din Israel și din teritoriile palestiniene.

Circa 1.200 de danezi s-ar afla în Israel și alți 90 în teritoriile palestiniene, a declarat Ministerul danez de Externe într-un comunicat. Vor fi trimise avioane în regiune, iar evacuarea va începe în următoarele zile, a adăugat sursa citată.

UPDATE: Trupele israeliene susțin că au ucis cel puțin 1.000 de palestinieni care erau înarmați și care s-au infiltrat din Gaza de sâmbătă și au întărit apărarea zonelor din Israel, când ostilitățile s-au extins pe alte fronturi, a spus principalul purtător de cuvânt militar, contraamiralul Daniel Hagari.

UPDATE:  Forțele aeriene israeliene spun că au distrus „sistemul avansat de detectare” al Hamas. Forțele Aeriene Israeliene (IAF) au zis că „au distrus un sistem avansat de detectare dezvoltat de Hamas, folosit pentru a detecta avioanele deasupra Fâșiei Gaza”.

IAF a scris: „De ani de zile, Hamas a creat o rețea de camere de înaltă fidelitate, ascunse în interiorul panourilor solare aflate în toată Fâșia Gaza, cu scopul de a identifica și urmări avioanele”.

Ziua 5 război Israel-Hamas. În a cincea zi de război, Israelul a lansat noi atacuri în noaptea de marți spre miercuri. Bilanțul războiului până în acest moment arată pierderi enorme: peste 1.200 de israelieni care au murit, 2.400 de persoane rănite, aproximativ 100-150 de copii răpiți. Palestinienii spun că bilanțul lor arată că 830 de persoane au murit și cel puțin 4.250 de persoane au fost rănite.

Ziua 5 război Israel-Hamas: bilanțul morților a ajuns la 1.200 de persoane

Ziua 5 război Israel-Hamas: bilanțul morților a ajuns la 1.200 de persoane

[Sursa foto: Profimedia]

Ziua 5 război Israel-Hamas. Crește numărul morților

Două manifestații pro-palestiniene care ar fi trebuit să fie organizate joi la Paris au fost interzise prin intermediul unui ordin al prefectului poliției pariziene, Laurent Nunez, a spus marți seara Prefectura Poliției din Paris (PP), informează AFP.

Ofensiva palestinienilor din Hamas împotriva Israelului a creat un val de solidaritate în întreaga lume arabă, pe majoritatea rețelelor de socializare fiind prezente de cuvântul „potopul de la Al-Aqsa”, numit astfel după atacul care a dus la sute de morți, potrivit AFP.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, va merge într-o vizită în Iordania, aproape de Israel, în cadrul turneului său care are loc în Orientul Mijlociu, care este programat de miercuri până vineri, a spus marți Departamentul său de Stat, notează AFP, potrivit Hotnews.ro.

Citește și: EXCLUSIV: Toți românii se întorc acasă. Radu Ioanid, ambasadorul României în Israel: "Nu a rămas nimeni la aeroport pentru că nu a avut posibilitatea de plăti biletul"

SUA vorbește cu Israelul și Egiptul în ideea unui coridor de evacuare pentru civilii din Gaza, a spus consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan. „Suntem concentrați pe această întrebare, au loc consultări”, a declarat Sullivan reporterilor de la Casa Albă. „Dar detaliile se discută între agențiile operaționale și nu vreau să împărtășesc prea mult despre acest lucru”, a spus Sullivan.

Presa ebraică spune că avioanele israeliene ar fi lovit casa tatălui lui Deif, luând viața fratelui teroristului, fiul său și pe nepoata acestuia. 

Peste 260.000 de oameni au fost strămutați din Fâșia Gaza, în timpul bombardamentelor israeliene din aer, uscat și mare care loveau continuu enclava palestiniană, au spus reprezentanții Națiunilor Unite.

Citește și: EXCLUSIV: Românii aflați în Israel se tem pentru viața lor. Mărturii terifiante din zona de război: „Situația este disperată. Toată noaptea au fost lansate rachete"

Ziua 5 război Israel-Hamas: bilanțul morților a ajuns la 1.200 de persoane

Ziua 5 război Israel-Hamas: bilanțul morților a ajuns la 1.200 de persoane

[Sursa foto: Profimedia]

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, a spus într-un comunicat: „Israelul are dreptul să se apere, dar trebuie făcut în conformitate cu dreptul dreptului internațional, al dreptului umanitar”. „Unele decizii sunt împotriva acestei legi internaționale”. Acesta a exprimat nevoia de a continua finanțarea Autorității Palestiniene în urma atacurilor Hamas asupra Israelului.

Purtătorul de cuvânt al IDF a transmis că soldații marinei au omorât un scafandru care încerca să intre pe teritoriul israelian venind dinspre Gaza.

Scopul militar al Israelului este acela să distrugă structura militară a Hamas, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului. Locotenent-colonelul Conricus a precizat că misiunea armatei israeliene este „de a se asigura că Hamas, la sfârșitul acestui război, nu va avea nicio capacitate militară prin care să poată amenința sau ucide civili israelieni”.

Citește și: Cine este "Oaspetele", creierul operațiunii Hamas din Israel. "Mohammed Deif are un as în mânecă"

Președintele american Joe Biden l-a îndemnat într-o discuție telefonică pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu să reducă numărul victimelor civile în Fâșia Gaza, în timp ce Israelul continuă campania aeriană masivă și este pregătit pentru o posibilă incursiune terestră în urma atacului terorist al Hamas.

Forțele de Apărare Israelului au țintit câteva nave alel Hamas în Fâșia Gaza. IDF spune că docurile Khan Younis și orașul Gaza, folosite de Hamas „pentru a efectua atacuri teroriste asupra coastei israeliane”, au fost lovite de focul de artilerie, care a distrus bărci cu rachete, elicoptere de luptă și artilerie terestră.

Citește și: VIDEO- Mărturiile românilor captivi în război: "Un adevărat masacru! Teroriști! Au ucis părinți care încercau să își protejeze copiii"


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si