Român dispărut în urma atacurilor Hamas din Israel. Acesta ar putea fi ținut ca ostatic
Președintele Israelului, Itzhak Herzog a anunțat că România se află printre țările ai căror cetățeni au fost afectați în urma atacurilor Hamas. Acum, autoritățile române fac cercetări în acest sens.
"Iată că aveți o hartă cu toate drapelele și voi menționa unele dintre ele: Australia, Azerbaidjan, Argentina, Belarus, Brazilia, China, Estonia, Canada, Estonia, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, India, Polonia, Filipine, Panama, România, Rusia. Africa de Sud, Spania, Sri Lanka, Sudan, Turcia, Ucraina, SUA și Regatul Unit, ai căror cetățeni au fost afectați, dar datele trebuie confirmate din nou", a spus președintele Israelului, Itzhak Herzog.
”Ambasada României la Tel Aviv este în contact cu autoritățile israeliene pentru a verifica informaţia”
Așadar, un român s-ar afla printre cei dispăruți în urma atacurilor Hamas. În urma acestei informații, autoritățile române au anunțat joi că fac cercetări pentru a verifica dacă informația este într-adevăr adevărată.
”Ambasada României la Tel Aviv este în contact cu autoritățile israeliene pentru a verifica informaţia”, a transmis MAE, într-o declaraţie de presă.
Pe data de 11 octombrie, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat pe pagina de Facebook că aproximativ 1800 români au revenit în țară cu ajutorul eforturilor MAE, companiei naționale TAROM și companiilor private.
”Echipa consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv și a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah și echipa din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE rămân în continuare pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv pentru a acorda asistență consulară cetățenilor români.
Reamintim că, la 7 octombrie 2023, Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru Statul Israel în care recomandăm următoarele:
1. Cetățenilor români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Statul Israel li se recomandă să își reevalueze decizia de a călători;
2. Cei care intenționează să călătorească în Statul Israel să își reprogrameze călătoria și să urmărească rubrica „Alerte de călătorie” de pe pagina de internet a MAE( https://www.mae.ro/travel-alerts/2938).
3. Celor care se află deja pe teritoriul acestui stat să urmeze instrucțiunile autorităților locale, să se adăpostească în clădiri și, când situația va impune, să părăsească această țară și să se adreseze Ambasadei României la Tel Aviv pentru a-și anunța prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare și propriile coordonate la adresa de e-mail [email protected] și la numărul de telefon de permanență al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum și cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi”,
a mai transmis MAE.
Spitalele din Israel sunt pline până la refuz și nu mai fac față
Marți, armata israeliană le-a spus oamenilor din Gaza: "Punctul de trecere Rafah este încă deschis. Oricine poate ieși, îl sfătuiesc să iasă". Dar, în acest moment, ieșirea din Gaza este aproape imposibilă. Marina israeliană controlează țărmul, astfel încât ieșirea cu barca nu este o opțiune. Și mai există și punctul de trecere Rafah în Egipt.
Este singura cale de trecere. Cu toate acestea, este posibilă doar cu permisiune și există o listă lungă de așteptare.
Ministerul palestinian al Sănătății afirmă că 5339 de persoane au fost rănite începând de sâmbătă. Acesta spune că spitalele sunt copleșite și rămân fără echipamente medicale esențiale și fără combustibil. El face apel la oameni să doneze sânge.
Se crede că Qatar, Egipt și, posibil, alte țări încearcă să negocieze o eliberare parțială a ostaticilor reținuți în Gaza. Una dintre ideile vehiculate este ca Hamas să-și elibereze femeile și copiii prizonieri în schimbul a 36 de femei și adolescenți palestinieni deținuți în închisorile israeliene, potrivit BBC. Însă, în condițiile în care tensiunile și furia sunt la cote înalte de ambele părți, nici Israelul, nici Hamas nu sunt în stare să facă compromisuri sau concesii.
Palestinienii, și nu doar Hamas, sunt răvășiți de asaltul a peste 2.000 de lovituri aeriene israeliene asupra Gaza, care au ucis peste 1.000 de persoane începând de sâmbătă. Gaza a fost lipsită de combustibil, electricitate, apă și medicamente. Hamas a amenințat că va "executa" câte un ostatic pentru fiecare lovitură aeriană israeliană care va ucide civili fără avertisment. Nu există nicio dovadă că au făcut acest lucru până acum.