Untura este ingredientul vedetă al bucătăriei românești, mai ales în sezonul rece. Odată cu venirea frigului, restaurantele de la munte își adaptează meniul, iar gurmanzii savurează mâncăruri bogate în grăsimi tocmai pentru ca organismul să facă față temperaturilor scăzute. Unul dintre cele mai vândute preparate este carnea la garniță, a transmis Cristian Sabbagh.
Carnea la garnită, preparat vedetă în meniu
În bucătăria acestui restaurant din Bran, carnea la garniță este pregătită în fiecare zi.
Pe gât de savuros este preparatul, pe atât de simplu este de gătit. Bucățile de carne conservate în untură se pun în tigaie ca să se încălzească vreme de câteva minute. Între timp, bucătarii pregătesc și mămăliga.
Mămăliga pe grătar este foarte gustoasă și merge foarte bine cu carnea și cârnații la garniță. Mămăliga este făcută de dinainte, nu cu foarte mult timp, ea stă undeva la o oră în tavă, se răcește pentru ca noi să o putem tăia,
sunt primele indicații oferite de bucătar.
Mămăliga se coace pe grătar timp de cinci minute, iar apoi bucatele aburinde ajung pe farfurie. Pentru un plus de gust, carnea la garniță este însoțită și de o salată de murături.
Punem murături pentru că sunt foarte căutate sezonul acesta, în sezonul rece. Avem varză roșie, avem conopidă, avem castraveți murați, gogoșari, după care vom pune mămăliga. Și cam aceasta este carnea noastră la garniță,
a continuat bucătarul.
În casele multor români, untura de porc este un aperitiv excelent pe care gurmanzii îl savurează, în special, pe timp de iarnă.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citește și: VIDEO- Ce mâncăm după 30 de ani? „Ne trebuie proteine de bună calitate: carne de pui și curcan”
Aici avem untură de porc pe care noi o procurăm de la localnicii noștri. Luăm un pic de untură, pâinea este prăjită, este caldă, și aroma va fi cu atât mai bună. O să punem un pic de boia. De ce? Pentru că este foarte gustoasă, îi dă un gust în plus,
îi dă o savoare, a spus bucătarul.
Un alt aperitiv potrivit pentru sezonul rece este platoul tradițional cu produse făcute de la țăranii din zona Bran, Moieciu.
Un platou tradițional, care conține brânzeturi. Ne putem bucura de o zacuscă, care este făcută la noi, de jumări, la fel tot de la producătorii noștri locali, pastă de jumări. Nu lipsește slănina care, într-adevăr, este foarte cerută și căutată,
a relatat un bucătar.
Este foarte important ca iarna noi să mâncăm alimente bogate în grăsimi deoarece avem nevoie ca corpul nostru să facă față frigului de afară, zilelor geroase și atunci noi avem nevoie să ne luăm toată energia din aceste grăsimi, a spus Tudorița Continghiu, bucătar.
Nutriționiștii spun că putem mânca alimente bogate în grăsimi, dar fără să facem excese. În cantități moderate, preparatele grase nu afectează nici silueta.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Turiștii care vor veni la acest restaurant din Bran, în sezonul rece, vor putea să și deguste meniul de iarnă. Și avem aici un exemplu. Ciorbă de afumătură, cu ardei iute și smântână, nu lipsește bineînțeles carnea la garniță cu mămăligă și murături, iar turiștii vor putea să savureze și un pahar de vin fiert. Pentru o astfel de masă îmbelșugată, ei vor scoate din buzunar în jur de 90 de lei.
Pentru Știrile Kanal D, Adrian Jătăreanu și Ionuț Tenie.