Biserica Ortodoxă interzice oficierea cununiilor în zilele de post. Nu se fac nunți în ajunul şi în zilele praznicelor împărăteşti, în perioada dintre Crăciun și Bobotează, precum și în zilele și perioadele de post.

În timp ce unele Sărbători sunt fixe, altele își schimbă data de la an la an, astfel încât și perioadele de post diferă în 2024 față de anii anteriori.

Citește și: Calendar ortodox pentru anul 2024: Pe ce dată pică Paștele? Principalele sărbători cu cruce roșie

Toți credincioșii pot vedea mai jos lista zilelor în care nu se fac nunți în 2024, conform calendarului editat de Arhiepiscopia Bucureștilor și Patriarhia Română.

De ce nu se fac nunți în zilele de post

Credincioșii îi întreabă adeseori pe preoți de ce nu se poate săvârşi Taina Nunţii chiar şi în zilele de post. Răspunsul pe care îl oferă Biserica Ortodoxă este următorul.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Nu se pot oficia nunţi în post pentru că această perioadă de postire se referă atât la postirea sufletească, cât şi la cea trupească.

Postirea trupească nu are în vedere numai abţinerea de la anumite mâncăruri şi băuturi, ci şi la abstinenţa conjugală a soţilor. 

Un alt motiv pentru care nunţile nu se pot săvârşi în post este acela că slujba de la biserică este urmată de petreceri, iar aceste petreceri sunt în contradicţie cu atmosfera de sobrietate ce caracterizează perioada postului. 

Când nu se fac nunți în 2024

Zilele în care nu se fac nunți în 2024 includ to ate zilele de post şi perioadele de post de peste an:

  • în toate miercurile şi vinerile;
  • de luni, după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sf. Paşti, până la Duminica Sfântului Apostol Toma inclusiv (11 martie – 12 mai 2024);
  • în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (luni, 24 iunie – vineri, 28 iunie 2024);
  • în Postul Adormirii Maicii Domnului (miercuri, 31 iulie – miercuri, 14 august 2024);
  • la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (joi, 29 august 2024);
  • în Postul Naşterii Domnului (vineri, 15 noiembrie – marți, 24 decembrie 2024);

Nu se fac nunți nici în ajunul şi în zilele Praznicelor împărăteşti:

  • 1-2 februarie- Întâmpinarea Domnului;
  • 12-13 iunie- Înălțarea Domnului;
  • 22-24 iunie- Rusaliile;
  • 15 august- Adormirea Maicii Domnului;
  • 13-14 septembrie- Înălțarea Sfintei Cruci.

De la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie-6 ianuarie).

Nu se fac nunți nici în ajunul şi în zilele Praznicelor împărăteşti:

Nu se fac nunți în zilele de post din 2024

Nu se fac nunți în perioade de înfrânare și post

Rânduielile bisericeşti sunt stricte când vine vorba de comportamentul credincioşilor în perioadele de post, mai ales în perioada Postului Mare.

Canonul biserices spune clar că nu se fac nunţi sau petreceri (petreceri de nuntă, zile de naştere etc.) în Postul Paştilor: „Nu se cuvine a ţine nunţi sau zile de naştere în Patruzecime.”

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

În perioadele de post, preoţii nu pot să săvârşească Taina cununiei deoarece ea ar fi urmată de petrecerea tradiţională care ar încălca perioada de postire.

Sfat pentru tinerii care se căsătoresc: chiar şi cei care s-au cununat religios înainte de intrarea în post, trebuie să se abţină de la petreceri în această perioadă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si