Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pensiilor speciale, denumită oficial "legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu", iar actul normativ a fost deja publicat în Monitorul Oficial.

Noua lege prevede câteva praguri de impozitare pentru pensiile speciale foarte mari, dar aceste impozite nu depășesc 10-,20% din valoarea pensiei brute. 

Citește și: Legea pensiilor speciale nu se atinge de banii primarilor, viceprimarilor și prefecților. "Președintele Iohannis s-a grăbit să promulge legea de salvare a pensiilor speciale"

În cazul magistraților, pensia medie specială din prezent de cel puțin 21.500 de lei (peste 4.300 de euro), iar cele mai mari pensii plătite depășesc 50.000 lei lunar (10.000 euro lunar).

Noua lege a pensiilor speciale instituie o perioadă de grație de 5 ani pentru pensionarii speciali, timp în care magistrații se pot pensiona de la orice vârstă, în funcție de vechime.

Legea pensiilor speciale. Cum se pot pensiona magistrații de acum înainte

Legea pensiilor speciale prevede că judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani, dacă au o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Magistrații vor beneficia de" o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării".

Potrivit legii, cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Cum se vor pensiona magistrații cu vechime mai mică de 25 de ani

Magistrații cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcţii vor avea o pensie ceva mai mică decât cei care respectă vechimea de 25 de ani.

În cazul lor, cuantumul pensiei va fi micşorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală de 25 de ani în aceste funcţii. 

În următorii 5 ani, magistrații se pot pensiona în același condiții ca în prezent

Legea pensiilor speciale mai spune că procurorii și judecătorii se pot pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca până acum, adică indiferent de vârstă.

Singura condiție este să aibă minim 25 de ani vechime, dar vor beneficia de o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Citește și: Pensii de 21.000 de lei pentru jumătate dintre pensionarii "speciali" din România. Cine sunt aceștia

Vârsta de pensionare crește de anul viitor etapizat, de la 50 de ani, în 2024, la 60 de ani în 2035.

Un număr de peste 10.000 de români primesc pensii speciale, fără a lua în calcul pensiile de serviciu ale militarilor și angajaților MAI. În fiecare an, bugetul de stat suportă peste 2,4 miliarde de euro pentru plata acestora.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si