O lege promulgată de președintele României în ianuarie 2023, prin care s-a aprobat Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 130/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, îi obligă pe români să-și instaleze repartitoare la calorifere.

Citește și: Când se dă drumul la căldură în București. Ce iarnă ne așteaptă anul acesta

Termenul-limită până la care românii care locuiesc la bloc se pot conforma acestei obligații legale este sfârșitul acestui an, respectiv 31 decembrie 2023.

"În imobilele...racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament/ spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit", prevede actul normativ.

Instalarea repartitoarelor, o obligație veche, rareori respectată 

În Legea eficienței energetice (Legea 121 din 2014), se spune că montarea contoarelor este obligatorie, pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament.  

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Care este, de fapt, diferența dintre zahărul din trestie și zahărul din sfeclă de zahăr. Care este mai sănătos- antena3.ro

Citeste si: Un militar ucrainean şi-a anunţat dezertarea pe Facebook. Bărbatul a fost arestat și riscă ani grei de închisoare- wowbiz.ro

Obligația este veche, dar legea a fost prorogată de la an la an, până când noua lege din 2023 nu mai permite amânarea dincolo de 31 decembrie.

"În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea contoarelor...pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie, în cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea repartitoarelor individuale de costuri pe toate corpurile de încălzire din fiecare unitate imobiliară în parte", se spune la art.10

(5). 

Ce amenzi riscă românii care nu instalează repartitoare la căldură și apă caldă

Ce amenzi riscă românii care nu instalează repartitoare la căldură și apă caldă

Ce amenzi riscă românii care nu instalează repartitoare la căldură și apă caldă

Românii care nu își instalează repartitoare riscă amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei, însă doar asociațiile de proprietari pot încheia contracte cu furnizorii de repartitoare.

Citește și: VIDEO- Vara indiană învinge caloriferul. Ce temeperaturi vor fi în următoarea perioadă?

Contractul pentru montarea repartitoarelor se încheie doar cu asociația de proprietari, însă, potrivit legii, proprietarul este cel care primește amendă dacă nu are repartitoare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si