Cel mai iute ardei din lume, obținut de cercetătorii buzoieni, nu are deocamdată un nume. Deși arată ca un ardei normal, când este tăiat elimină în aer un miros atât de puternic încât provoacă lăcrimare și strănut. În plus, atingerea pulpei sau a semințelor cu mâna neprotejată produce usturimii puternice. Este un soi la care cercetătorii buzoienii lucrează de mai bine de 20 de ani.
Citește și: VIDEO- Primele tomate negre românești. Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău are în curs de omologare roșiile tomate kumato, cele închise la culoare
Costel Vînătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău: „Vorbim de ardei foarte iute, cu o concentrație ridicată de capsaicină peste 2 milioane patru sute de mii de unități pe scara Scoville.”
Cercetătorii buzoieni au obținut un soi care îl depășește în iuțeală pe celebrul deținător al recordului „Carolina Reapper”
Noul ardei îl depășește în iuțeală până și pe celebrul deținător al recordului „Carolina Reapper”.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Bianca Mușat, cercetător științific Banca de Resurse Genetice: „Conceptul acesta de capsaicină este atât de agresiv încât îl putem simți inclusiv prin piele, în ochi și acesta se degajă efectiv în aer și atunci necesită echipament de protecție, pentru a ne putea proteja pielea, ochii, de iritația acestui conținut extrem de ridicat de capsaicină.”
Soiul este în curs de omologare, proces care ar putea fi finalizat în 2 ani la Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău se află în conservare și studiu peste 1.000
de genotipuri de ardei iute.