EXCLUSIV. Secretul murăturilor fără conservanți. Tot ce trebuie să știi despre rețetă și ingredientul secret
Care este secretul murăturilor perfecte, fără conservanți, doar cu ingrediente naturale? Toate rețetele de care gospodinele au nevoie se regăsesc mai jos, inclusiv ingredientul secret: gutuia și aromele ei.
Murături pentru iarnă. Varză, ardei sau gogonele- toate sunt puse la murat în această perioadă în bucătării. Pentru ca preparatele să reziste tot anul trebuie să respectați însă anumiți pași.
Celebrul blogger culinar Gina Bradea a primit echipa Kanal D în gospodăria ei și ne-a dezvăluit secretul murăturilor perfecte.
Murături cu varză. "Varza trebuie să fie gălbuie, plată, să aibă frunzele subțiri. După ce dă prima brumă, varza este coaptă și numai bună de murat", spune Gina Bradea.
Varza murată- vedeta murăturilor de toamnă-iarnă
Vedeta toamnei este și anul acesta varza murată. G ina Bradea a început deja pregătirea borcanelor pentru iarnă și ne arată procesul de la zero.
"Curățăm primele frunze care sunt mai pătate mai murdare, apoi scoatem cotorul. Aici se pune sare, folosim musai sare grunjoasă de mină, neiodată. Se găsește în piețe, este vechea sare pe care o foloseau bunicii noștri. Dacă este sare iodată riscăm să fermenteze".
Care este rețeta pentru varza murată
Rețeta de murături este una proprie, iar blogger-ul folosește ingrediente culese chiar din solarul ei:
- sfeclă roșie se folosește la noi în Moldova și Dobrogea, pentru că varza va fi rozalie, iar moarea va avea o culoare rozalie parcă e un vin roze; - țelină frunze și rădăcină; - ardei gras, puțin ardei iute, cimbru pentru aromă și busuioc; - pentru un gust deosebit se adaugă puțin hrean câteva felii de gutui dar și bețe de mărar, uscate,
cu semințe- dau o aromă foarte plăcută murăturilor;
Urmează apoi prepararea saramurii: - se face cu o lingură de sare la un litru de apă, adică treizeci, treizeci și cinci de grame de sare ne-iodată la un litru de apă; - începând de a doua zi după ce am pus varza se vântură sau se pritocește zeama; - scoatem zeama cu un furtun și apoi o turnăm înapoi în butoi.
Cum se pregătesc murăturile
Trecem și la pregătirea murăturilor: - ardei capia sau gras pentru aroma aceea plăcută, - cimbru, țelină, busuioc, mărar uscat pentru aromă - sfeclă roșie pentru culoare - usturoi, ardei iute să piște puțin la limbă, - hrean să le mențină tari și niște brăduți din morcov să fie și frumoase nu doar gustoase.
"Și aici gutuile sunt ingredientul secret pentru o aromă deosebită. Sunt foarte importante în murături, iar gutuia murată și în oțet și în saramură are un gust cu totul aparte", spune experta în murături.
Murături fără conservanți
În plus dacă se respectă rețeta tradițională nu este nevoie să folosim conservanți.