Gripa aviară a lovit din nou județul Teleorman. Din probele prelevate de la două păsări dintr-o gospodărie din Țigănești, a reieșit faptul că virusul gripei aviare H5N1 este prezent și aici, după ce, la sfârșitul săptămânii trecute s-a descoperit primul focar în aceeași localitate.

Al doilea focar de gripă aviară în Teleorman

ANSVSA a transmis că: „Azi, 31 octombrie, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa virusului gripei aviare H5N1 la doua probe prelevate de la doua pasări moarte, dintr-o gospodărie aflată în imediata proximitate a exploataţiei unde a fost diagnosticat

focarul primar, din localitatea Ţigăneşti, judeţul Teleorman. Având în vedere că această gospodărie se află la o distanţă de 130 de m de locul unde a fost diagnosticat focarul primar, acesta este considerat focar secundar de influenţă aviară”.

Gripă aviară la Țigănești, Teleorman

Gripă aviară la Țigănești, Teleorman

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Alertă de pestă porcină în județul Timiș. Peste 50.000 de animale vor fi sacrificate

În urma procedurilor corespunzătoare, cele 42 de păsări, dintre care 23 de rațe și 19 găini din gospodărie au fost ucise, iar cadavrele au fost îngropate, alături de resturile de furaje și așternuturile care au fost în contact cu păsările. 

Autoritățile fac apel la fermieri să anunțe serviciile veterinare cu privire la posibilele decese ale păsărilor din gospodării

Ulterior, după ce cadavrele și deșeurile din gospodăriile au fost înlăturate, s-au efectuat primele dezinfecții. În continuare sunt puse la dispoziție măsurile pentru combaterea și eliminarea focarelor de gripă aviară adoptate de Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Teleorman.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Aceste măsuri vor continua cel puțin 30 de zile de la data finalizării operațiunilor preliminare de curățare și dezinfecție a exploatațiilor infectate, în conformitate cu legislația aplicabilă.

Gripă aviară la Țigănești, Teleorman

Gripă aviară la Țigănești, Teleorman

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Epidemie de scarlatină la o școală din România. Doi copii au ajuns la spital

De asemenea, ancheta epidemiologică este în desfășurare, iar ANSVSA cere sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea de biosecuritate, anunțarea imediată a serviciilor veterinare despre eventualele decese ale păsărilor dar și respectarea tuturor măsurilor dispuse de responsabili pentru a stopa răspândirea gripei aviare pe teritoriul țării.

Primul focar de gripă aviară din județul Teleorman, localitatea Țigănești, a fost confirmat sâmbătă, de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, prin prelevarea probelor de la o pasăre dintr-o gospodărie cu 120 de păsări, dintre care 40 de curci, 45 de gâște, 10 rațe și 25 de găini.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si