Peste 10% din salariații țării lucrează în marea industrie: adică în extracția de petrol, gaze, industria metalurgică sau chimică. După pandemie, astfel de domenii se confruntă cu o criză fără precedent: costul energiei, al gazelor și dificultățile de aprovizionare au dus numeroase companii mari în pragul colapsului.

Citește și: Cardurile de energie expiră în scurt timp. Greșeala care-i poate lăsa pe români fără banii de la stat

Marian Năstase, președinte Asociația Marilor Consumatori din România: „Anul trecut am văzut prețuri la energie și de 10 ori mai mari decât într-o perioadă normală, deci criza energiei a fost extrem de puternică, iar asta a dus la închidere de capacități, a dus la închidere parțială de capacități sau totală în condițiile în care industria românească este unul dintre cei mai mari contributori atât pentru bugetul de stat, cât și pentru alte industrii din România.”

Fabricile românești plătesc în medie 129 de euro pe megawatt oră

Dintre toate țările europene, industria românească ar primi printre cele mai mici compensații financiare de la stat, în ceea ce privește prețul energiei. Astfel, fabricile românești plătesc în medie 129 de euro pe megawatt oră preț de plafon, în timp ce fabricile din Grecia plătesc 65 de euro. Spania plătește 95 de euro, iar vecinii bulgari 102 euro.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Marian Năstase, președinte Asociația Marilor Consumatori din România:   „S-au dat foarte multe ajutoare pentru IMM-uri, pentru HORECA și parțial pentru agricultură. Industria mare nu a beneficiat de niciun ajutor, cu excepția sprijinului constant din partea Uniunii Europene, pe partea de criză energetică, deocamdată nu am primit niciun ajutor.”

Autoritățile dau însă asigurări că situația se va regla.

Florin Spătaru, consilierul premierului: „În acest moment sunt câteva inițiative la nivelul Guvernului prin care dorim să susținem atât retehnologizarea, cât și crearea unui ecosistem industrial bazat pe tehnologii verzi, bazat pe decarbonizare și bazat pe valoare adăugată.”

Din cauza situației precare din marea industrie, deficitul comercial al României crește an de an, în așa fel încât România trimite masiv bani afară, pentru alte industrii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si