Niciun început de an școlar, fără un triaj epidemiologic. Este regula clară care se aplică imediat după finalizarea vacanței de vară în școli și grădinițe. De altfel, este și metoda de prevenție care îi ajută pe inspectorii sanitari să împiedice răspândirea unor boli contagioase și parazitare.

Citește și: VIDEO- Suferinzi de Covid prelungit. Octavian Jurma, cercetător: "Sunt o mulțime de simptome: oboseală, amețeală, depresie"

Simona Pârvu, director INSP: „Constă în anamneză, adică întrebăm copilul dacă are vreun senm sau un simptom deosebit față de starea lui de sănătate, se măsoară temperatura, se examinează cavitatea bucală și desigur tegumentele.”

Rezultatele acestor controale sunt, de la an la an, tot mai uluitoare: analiza 2022-2023 arată că mai bine de 2% din totalul copiilor întorși din vacanță, prezintă simptomele unei afecțiuni.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Simona Pârvu, director INSP: „Pediculoza și anginele ocupă primul loc din bolile pe care le-au depistat, boli infecto-contagioase și parazitare într-un număr de puțin peste 8.000 de elevi din cei 1.752.000.”

Infestarea cu păduchi se află în topul celor mai întâlnite probleme ale elevilor

În ultimii ani, infestarea cu păduchi a fost mereu în topul celor mai întâlnite probleme ale celor mici în special din cauza contagiozității foarte mari pe care o presupune această afecțiune.

Chiar și în acest an școlar, din totalul celor aproape 2.000 de elevi analizați până în prezent, o bună parte din ei a fost descoperită cu păduchi. În astfel de cazuri, una dintre cele mai importante măsuri de prevenție este izolarea copilului de colectivitate.

Simona Pârvu, director INSP: „Din punct de vedere al pediculozei important e să nu schimbăm obiectele personale precum căciul, șepci între noi. Copiii să fie înv ățați să nu își schimbe între ei aceste obiecte personale.”

Păduchii se răspândesc repede într-un mediu aglomerat. Școala este un loc propice pentru așa ceva, însă la fel de riscante sunt și activitățile extrașcolare efectuate într-o colectivitate. Sporturile precum atletismul, înotul sau gimnastica reprezintă și ele un risc major pentru răspândirea acestor paraziți. Iar odată descoperită infestarea trebuie început un tratament preventiv pentru toți cei care au intrat în contact cu pacientul infestat.

Simona Pârvu, director INSP: „Poate fi tratată cu ușurință cu ajutorul unor șampoane care se găsesc în farmacii. Toți copiii contacți să facă tratamentul în același timp. Nu e nicio rușine să ai o asemenea boală, să ai o infestare cu paraziții.”

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Hatz Pizza, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

O îngrijire corespunzătoare îi poate ajuta pe cei mici să scape de paraziți în maximum o săptămână. Însă prevenția aplicată pe termen lung este singura care poate să țină la distanță parazitul, indiferent de situație.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si