Un nou proiect de lege depus pe 6 noiembrie la Camera Deputațílor propune extinderea zonelor în care fumatul este interzis pentru a include nu doar spațiile publice închise și locurile de muncă.

Fumatul va fi interzis și în parcuri, în apropierea școlilor, pe terenurile sportive, în locurile de joacă pentru copii și în proximitatea acestora, precum și în stațiile de așteptare ale mijloacelor de transport în comun și în proximitatea lor.

Citește și: VIDEO- Dorian Popa, primul mesaj public despre consumul de droguri: "Sunt un dobitoc și este cea mai mare greșeală a vieții mele". Ce nu se știa până acum despre rezultatele testelor

Se va interzice și fumatul în autovehiculele private atunci când sunt prezenți minori, după modelul din alte state europene.

De asemenea, proiectul de lege va introduce sancțiuni pentru aruncarea chiștoacelor de țigări și altor deșeuri rezultate din consumul de tutun în locurile publice. 

Fumatul interzis în parcuri și în stațiile de autobuz și tramvai

Propunerea legislativă „Fără tutun lângă copii” pentru modificarea şi completarea Legii nr.349 din 6 iunie 2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost inițiată de deputatul Dragoș Cătălin Teniță împreună cu un grup de parlamentari neafiliați. 

Proiectul de lege poate fi văzut aici.

Legea propusă are ca scop extinderea protecției pentru nefumători în mod special pentru copii prin interzicerea fumatului în apropierea școlilor, parcurilor terenurilor sportive și stațiilor de așteptare pentru transportul public.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Fumatul va fi interzis în apropierea școlilor și unităților sanitare este de minim 25 de metri, iar în apropierea stațiilor de transport în comun de minim 15 metri.

Guvernul propune extinderea legii antifumat

În punctul de vedere oferit de Guvernul României se propune extinderea interdicțiilor și pentru noile produse din tutun- țigarete electronice sau produse din tutun încălzit- precum și în alte spații sau locuri unde sunt prezenți copii și tineri, spre exemplu locațiile unde se desfășoară diferite evenimente.

Guvernul Ciolacu recomandă inițierea unei consultări pentru completarea inițiativei legislative cu profesioniștii beneficiarii părinții și autoritățile de implementare.

Amenzi între 100 și 500 lei pentru aruncarea de chiștoace de țigară

Noua lege va introduce noi sancțiuni pentru aruncarea chiștoacelor de țigări și altor deșeuri din tutun în locurile publice.

Aruncarea în locurile publice de chiștoace de țigări și de alte deșeuri rezultate din consumul de tutun se sancționează cu amendă contravențională de la 100 la 500 de lei.

Fumatul în parcuri, limitat la locurile special amenajate

Proiectul de lege interzice fumatul în parcuri cu excepția spațiilor speciale amenajate pentru fumat care nu pot depăși 5% din suprafața totală a parcului.

Motivul principal pentru propunerea acestei modificări legislative este acela de a proteja mai bine sănătatea populației în special a grupurilor vulnerabile precum copiii de consecințele nocive ale fumatului pasiv.

Potrivit argumentelor din proiectul de lege, expunerea la fumul de tutun este responsabilă pentru zeci de mii de decese printre nefumători în fiecare an numai în SUA.

Fumatul pasiv, extrem de periculos

Fumatul pasiv, extrem de periculos

[Sursa foto: Pexels.com]

Fumatul interzis în parcuri și mașini private și în alte țări din Europa

În Marea Britanie fumatul în autovehicule în prezența copiilor este interzis începând cu anul 2015. În Irlanda o interdicție similară a fost introdusă în 2016.

În Franța fumatul în parcul publice și mașini în prezența copiilor sub 18 ani este interzis din 2015. Franța a impus și restricții semnificative asupra fumatului în apropierea școlilor gărilor și mijloacelor de transport în comun.

În Grecia există interdicții stricte privind fumatul în autovehicule cu minori prezenți, precum și în spații publice inclusiv parcuri terenuri sportive și stații de transport.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Suedia a adoptat o lege în 2019 care interzice fumatul în anumite spații publice în aer liber, inclusiv terenuri de joacă și stații de transport public.

În Spania fumatul în prezența copiilor este interzis în autovehicule și multe spații publice inclusiv în parcuri și în apropierea școlilor.

Italia interzice de asemenea fumatul în multe spații publice în parcuri și pe plaje.

Aceste reglementări au dus la o scădere semnificativă a expunerii pasive la fumul de tutun, se arată în proiectul de lege. 

Proiectul de lege Pl-x nr. 711/2023 „Fără tutun lângă copii” poate fi consultat aici.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si