Cât costă călătoriile președintelui României cu avionul privat atunci când merge în deplasări, au încercat să afle jurnaliștii de la recorder.ro.

Klaus Iohannis călătorește cu avioane private. Cât costă o deplasare prezidențială?

Pentru a ajunge la încoronarea regelui Charles al-III-lea, Klaus Iohannis a ales să zboare cu un avion privat, în ciuda insistențelor Casei Regale din Marea Britanie de a utiliza zboruri comerciale, pentru a nu aglomera liniile aeriene.

Președintele a zburat cu un avion privat, ale căror costuri de închiriere au fost considerate private, prin lege. Mai mult decât atât, Klaus Iohannis este singurul președinte care a zburat către marele eveniment cu un avion privat, potrivit investigației Recorder.

"Informațiile privind durata pentru fiecare deplasare constituie informații clasificate, potrivit legii și, ca urmare, sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor. Termenul minim de clasificare a informațiilor clasificate, secret de serviciu, în Administrația Prezidențială, este de 10 ani", a transmis către Recorder departamentul de Comunicare Publică a Administrației Prezidențială.

Cât costă deplasările președintelui Klaus Iohannis?

Cât costă deplasările președintelui Klaus Iohannis?

[Sursa foto: istockphotos]

Cercetările Recorder au dezvăluit costurile zborului privat efectuat la Londra pentru încoronarea regelui Charles. Deplasându-se pe ruta București-Londra-Sibiu, zborul a costat 59.479 de euro. La această sumă se adaugă costuri suplimentare, iar costul ajunge să se ridice la 85.500 de euro.

Un alt zbor prezidențial al lui Klaus Iohannis, pe ruta București-Baku-Sibiu, cu un avion privat, a costat 76.574

de euro.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

În drumul de două ore spre Rotterdam, Klaus Iohannis a zburat cu un avion privat. Deplasarea a costat 170.000 de euro.

În luna mai, pentru a ajunge la Reykjavik, făcând escală la Sibiu, președintele Klaus Iohannis a cheltuit pentru un zbor suma de aproape 260.000 de euro.

De asemenea, Klaus Iohannis a zburat cu un avion privat al cărui cost este stabilit pe oră, iar suma ajunge la 23.000 de euro/oră. În aceste condiții, întreg turneul președintelui în Asia, din primăvară, s-a ridicat la suma de peste 1.120.000 de euro.

Citește și: Klaus Iohannis îl contrazice pe Marcel Ciolacu. Președintele spune că România și Bulgaria trebuie să intre împreună în Schengen

Cât costă deplasările președintelui Klaus Iohannis?

Cât costă deplasările președintelui Klaus Iohannis?

[Sursa foto: istockphotos]

În luna iunie, pentru a ajunge la Bruxelles, cu escală la Sibiu, președintele Klaus Iohannis a cheltuit, pentru un zbor privat, 200.000 de euro.

Un aspect important este că zborurile prezidențiale sunt plătite din bani publici.

Întrebat despre costurile zborurilor prezidențiale, Klaus Iohannis a declarat că sunt secrete, fiind clasificate prin lege: "Așa este legea, ne place, nu ne place, putem să discutăm să o modificăm".


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si