Sfântul Mina este celebrat de Biserica Ortodoxă pe data de 11 noiembrie. Romano-catolicii îl serbează pe acest sfânt pe data de 24 noiembrie.

Acesta este sfântul care îi ocrotește pe cei păgubiți și se arată grabnic ajutător celor care au avut parte de nedreptăți în procese, dar și celor care au pierdut ceva sau au fost înșelați.

Cine a fost Sfântul Mina?

Sfântul Mina este de origine egipteană.

Acesta s-a născut în Nakiyos, în apropiere de Memphis în prima jumătate a secolului al III-lea. A rămas orfan când era copil, tatăl lui murind pe vremea când Sf. Mina avea doar 11 ani. Mama sa a murit la doar trei ani după pierderea tatălui său.

El a intrat în armata imperială, dar la 23 februarie 303, pe când Dioclețian a emis primul edict de persecutare a creștinilor, a părăsit armata și s-a retras în în deșert, dedicându-se vieții ascetice.

Citește și: Mesaje pentru începutul Postului Crăciunului: Urări de Lăsatul Secului

El l-a întâlnit apoi pe Macarie Egipteanul care i-a spus: „Ce cauți între cer și pământ, Mina, de unul singur? Locul tău este în mijlocul mulțimii ca să ia aminte toți la cuvintele și faptele tale. Ai schimbat o haină de ostaș cu alta, atunci sfârșește pe câmpul de luptă, ca să înviezi ca un învigător fără sabie”.

Sf. Mina a îndeplinit întocmai cuvintele Sfântului Macarie. A părăsit deșertul și a ajuns în Cotyaeum, cel mai apropiat oraș de deșertul în care trăise. Acolo a avut loc o serbare în cinstea zeilor.

Sfântul Mina a mărturisit că este creștin în fața celor ce cinsteau zeii. Atunci, soldații l-au luat și l-au dus înaintea prefectului Pyrrhus și, pentru că a refuzat să renunțe la credința lui în Hristos, i-a fost tăiat capul.

sfantul mina - rugaciune facatoare de minuni

Cine a fost Sfântul Mina?

[Sursa foto: Doxologia]

Una dintre minunile Sfântului Mina

Odată, un creștin a mers să se închine la biserica Sfântului Mina și a fost găzduit la o casă de străini. Stăpânul acelei case, știind faptul că găzduitul avea bani în sânul său, s-a sculat în miez de noapte și l-a omorât.

Ulterior, tăindu-l bucăți l-a pus într-o coșniță și a ascuns-o în cămara cea mai ascunsă din casa sa. Ucigașul se îngrijora, gândindu-se cum, unde și când să se ducă să acundă părțile victimei sale. Sfântul Mina i s-a arătat, întrebându-l pe acesta ce a făcut cu străinul pe care l-a găzduit. Atunci, ucigașul a spus că nu știe nimic.

Sfântul, pogorându-se de pe calul său, a intrat în camera cea mai ascunsă și, găsind coșul, l-a scos, s-a uitat la ucigaș și l-a întrebat: „Cine este acesta?”

De frică, vinovatul a căzut la picioarele Sfântului Mina. Sfântul a pus la loc toate membrele celui ucis și, rostind o rugăciune, a înviat mortul și i-a zis lui: „Dă-i laudă lui Dumnezeu!”

Mortul, ridicându-se ca din somn și gândindu-se la ceea ce s-a întâmplat, a slăvit pe Dumnezeu. După ce s-a ridicat de jos ucigașul, sfântul a luat banii de la el și i-a dat omului pe care-l înviase spunându-i: „Du-te, frate, în calea ta”.

Apoi, a încălecat și s-a făcut nevăzut.

Citește și: Calendar ortodox 10 noiembrie 2023: Ce sărbătoare este vineri?

Rugăciune puternică, făcătoare de minuni

„O, preasfinte și întru tot lăudate, Mare Mucenice Mina, și de minuni făcătorule; primește această rugăciune de la mine nevrednicul robul tău, căci către tine ca la un adevărat izvor de tămăduiri și grabnic folositor și ajutător preaminunat scap eu ticălosul și către sfânt chipul icoanei tale cu lacrimi fierbinți mă rog ție: vezi, sfinte, paguba mea, vezi sărăcia și ticăloșia mea; vezi bubele și rănile trupului și sufletului meu. De aceea mă rog ție, fericite și sfinte Mina, grăbește de mă ajută cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni și mă sprijinește pe mine robul tău. Ia aminte la suspinele mele și nu mă trece cu vederea pe mine ticălosul și scârbitul, că știu, sfinte al lui Dumnezeu, că de ai și pătimit suferințe grele și chinuri înfricoșătoare de la cei fără de lege pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferințe astăzi viețuiești luminat și ai aflat dar de la Dumnezeu, fiidcă ne-am încredințat că și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare, cine a năzuit la sfântă biserica ta și cu credință ți s-a rugat, nu a rămas neajutat. Că cine te-a chemat pe tine întru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni făcătorule, și tu l-ai trecut cu vederea? Sau cine în pagube fiind și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai descoperit paguba lui?

Minunile și ajutorul tău m-au făcut și pe mine ticălosul și scârbitul, ca să alerg la ajutorul tău. Am auzit de neguțătorul acela din pământul Isauriei, care venea la biserica ta spre rugăciuni, nu numai că ai vădit pe ucigașul său și l-ai scos din paguba lui dându-i îndărăt punga cu galbeni; dar, o! minune, că și din mort și tăiat în bucăți, tu l-ai vindecat și l-ai făcut sănătos.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Asemenea și lui Eutropie, din mare i-ai scos sluga cu vasul cel de aur ținut în mâini, fiindcă îl făgăduise bisericii tale. Tot așa și femeia Sofia, care venea spre închinare în sfânt locașul tău, nu numai că a fost izbăvită de ostașul acela ce o silea spre păcat, dar și pe ostaș, după cuviință l-ai certat. La fel și șchiopul care venea la sfântă biserica ta spre închinare, cu rugăciune îndată l-ai tămăduit. Asemenea și femeii celei mute, i-ai deschis graiul și vorbea curat. De asemenea atunci când evreul dăduse prietenului său creștin o pungă cu glabeni, pe care creștinul tăgăduia că a primit-o, jurând pentru aceasta chiar în biserica ta, tu nu numai că ai izbăvit pe creștin de jurământ, dar și evreul, văzând minunea ta, a crezut întru tine și a venit la credința creștină. Aceste minuni ale tale, sfinte, m-au făcut și pe mine a crede că la orice facere de bine ești gata ajutător și grabnic folositor și minunat. De aceea încredințat sunt că tot cel ce aleargă la tine, cerând cu credință ajutor, nu-l treci cu vederea. Pentru aceasta și eu cred că tu același ești, sfinte, ca atunci și astăzi, că oricine a alergat la tine nu s-a întors neajutat. Pentru aceeea și eu acum, fiind scârbit și în pagubă, alerg la tine cu credință și cu lacrimi, îngenunchind, și mă rog ție, Sfinte și Mare Mucenice Mina, ca să te rogi pentru mine păgubașul și scârbitul, lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Celui ce n-a trecut cu vederea rugăciunea ta cea mucenicească, ci te-a ascultat și te-a întărit și te-a primit în cereștile locașuri. Către Acela roagă-te ca să fiu și eu ajutat și miluit pentru rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăvit, ca să laud și bine să cuvântez și să slăvesc întrutotlăudatul și preaputernicul nume al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

sfantul mina - rugaciune facatoare de minuni

Citește una dintre cele mai puternice rugăciuni, făcătoare de minuni.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Sărbători noiembrie 2023: Calendar ortodox. Pe ce dată pică Moșii de toamnă, Sf. Mihail și Gavril și Sf. Andrei

Calendar ortodox pentru luna noiembrie 2023

11 S†  Sfântul Mina

12  D† Sfântul Atanasie Todoran- Ap. Efeseni IV, 1-7Ev. Luca X, 25-37glas 6, voscr. 1

Pilda samarineanului milostiv- Ap. Efeseni IV, 1-7Ev. Luca X, 25-37glas 6, voscr. 1 Duminica nr: 2

13 L†  Sfântul Ioan Gura de Aur

14 M   Lașatul secului pentru Postul Nașterii Domnului; Sfântul Apostol Filip; Sfântul Grigorie Palama

15 M† Începutul Postului Nașterii Domnului; Sfântul Paisie de la Neamț (Post)

16  J    Sfântul Apostol și Evanghelist Matei (Dezlegare la ulei și vin)

17  V   Sfântul Grigorie Taumaturgul, Sfântul Cuvios Lazăr Zugravul și Zaharia (Post)

18  S   Sfântul Mucenic Platon

19  D   Sfântul Proroc Avdie- Ap. Efeseni V, 9-19Ev. Luca XII, 16-21glas 7, voscr. 2

Bogatul căruia i-a rodit țarina- Ap. Efeseni V, 9-19Ev. Luca XII, 16-21glas 7, voscr. 2 Duminica nr: 3

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

20 L†  Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul (Post)

21   M† Intrarea în Biserica a Maicii Domnului (Dezlegare la pește)

22  M   Sfinții Apostoli Filimon, Onisim și Arhip (Post)

23  J†  Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vălcea (Dezlegare la ulei și vin)

24  V   Sfântul Mucenic Clement, episcopul Romei (Post)

25  S† Sfânta Muceniță Ecaterina (Dezlegare la pește)

26   D   Sfântul Stelian- Ap. Coloseni III, 12-16Ev. Luca XVIII, 18-27glas 8, voscr. 3

Dregătorul bogat- păzirea poruncilor- Ap. Coloseni III, 12-16Ev. Luca XVIII, 18-27glas 8, voscr. 3 Duminica nr: 4

27  L   Sfântul Mucenic Iacob Persul (Post)

28  M   Sfântul Ștefan cel Nou; Sfântul Mucenic Irinarh (Dezlegare la ulei și vin)

29  M   Sfinții Mucenici Paramon, Filumen și Valerian (Post)

30   J†  Sfântul Apostol Andrei; Sfântul Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei (Dezlegare la peste)


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si