Un miting de amploare a avut loc joi în Piața Victoriei, chiar în fața Guvernului. Mii de angajaţi din mai multe domenii de activitate au protestat împotriva modificărilor aduse de noua lege a pensiilor.

Citește și: Ce erori grave au găsit sindicatele în noua lege a pensiilor. "Milioane de români vor fi afectați direct"

Proteste spontane împotriva legii pensiilor s-au desfășurat și în țară, în fața minelor din Hunedoara sau în direcțiile de sănătate publică.

Citește și: VIDEO- Capcana din noua lege a pensiilor. "Nu pensionarii de azi sunt cei mai loviți. Este un lucru foarte grav"

Blocul Național Sindical a publicat miercuri o analiză a noii legi a pensiilor în care acuză câteva "erori" grave pe care le-ar conține noua legislație.

 

Conform unui comunicat al CNS Meridian, protestatarii au fost silvicultori, ceferişti, poliţişti locali şi poliţişti naţionali, militari în rezervă şi personal contractual, funcţionari publici din MApN, mineri, funcţionari publici, agricultori, personal nemedical şi medical, personal aeroportuar, personal nedidactic etc.

Principala nemulțumire a fost legată de proiectul de Lege privind sistemul public de pensii adoptat în câteva zile de Guvern și de Senat, urmând să ajungă luni în Camera Deputaților.

Acuzație în Piața Victoriei: Legea pensiilor nu rezolvă problema inechităţilor din sistem

Sindicaliștii au acuzat faptul că noua lege a pensiilor abrogă drepturi în vigoare prevăzute în statutele profesionale ale silvicultorilor, ceferiştilor şi a altor categorii de personal, în ceea ce priveşte condiţiile de pensionare.

"Drepturile lucrătorilor stabilite prin Lege privind încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite şi speciale nu trebuie să fie abrogate!", susţin sindicaliştii.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Potrivit reprezentanţilor Meridian, prin proiectul legislativ promovat "pe repede înainte", nu se rezolvă problema inechităţilor din sistemul de pensii şi nici întârzierile cronice la aplicarea unor legi importante pentru militarii în rezervă, poliţiştii locali, etc.

Minerii vor avea pensii cu 40% mai mici decât pensionarii actuali

Angajații care muncesc în condiții grele, dezavantajați de legea pensiilor

Câteva sute de mineri de la exploatările de cărbune Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan, ce aparţin de Complexul Energetic Valea Jiului (CEVJ), au protestat joi, în faţa sucursalelor miniere, nemulţumiţi de prevederile proiectului de lege a pensiilor.

Minerii susţin că noua lege este discriminatorie, deoarece angajaţii care se vor pensiona după prevederile acestui act normativ vor avea pensii mai mici cu peste 40%, comparativ cu cei care au ieşit deja la pensie.

"Protestul nostru este legat de pensii şi de cuantumul lor. Un miner care astăzi ar avea o pensie de 8.400 de lei, pe noua lege va avea o pensie de 4.800 de lei. Am avut surpriza, la Ministerul Muncii, ca atunci când am prezentat un calcul corect,(...) să mi se spună că au fost luaţi prin surprindere. Eu nu pot să accept astfel de lucruri", a declarat preşedintele Sindicatului Muntele, Darius Câmpean.

Liderul sindical a adăugat că este împotriva prelungirii vârstei de pensionare, afirmând că activitatea minerilor se desfăşoară în condiţii mai grele ca în trecut, iar minele şi centralele electrice pe bază de cărbune se vor închide din anul 2032.

"Ştim că activitatea noastră va deveni istorie din anul 2032, dar vrem să ne fie respectată demnitatea de român şi de cetăţeni europeni", a explicat Câmpean, potrivit Agerpres.

El a mai spus că amendamentele la proiectul legii pensiilor, propuse de mineri, ar urma să fie discutate luni, la Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, şi apoi în plen.

Nemulțumiri în rândul angajaților activi 

În analiza BNS, se spune că noua lege îi penalizează pe cei ce au lucrat in conditii de munca speciale sau deosebite mai mult de 21 de ani.

Reducerea varstei pentru cei ce au lucrat 30 de ani in conditii deosebite este de 3 ani, iar pentru cei ce au lucrat in conditii speciale la 26 ani reducerea e de 2 ani.

"Este o lege care îi sancționează pe salariații activi. Vom sesiza Comisia Europeană în România🇪🇺 asupra incertitudinilor pe care le aduce această lege. Am sesizat deja comisarul european pentru muncă!",  a declarat Dumitru Costin, președintele BNS.

Singurii care beneficiază, pe termen scurt, de acest proiect sunt actualii pensionari aflați în plată, spune liderul BNS.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

"Nu pare să fie soluția pe care o așteptau lucrătorii din România! Pregătiți-vă că în 2030 va fi crescută din nou vârsta de pensionare așa cum arată lucrurile, odată cu adoptarea proiectului!", mai spun sindicatele.

Reacția ministrului Adrian Câciu la protestele împotriva legii pensiilor

În cadrul briefingului de presă de la Guvern, ministrul Adrian Câciu a fost întrebat despre poziția sindicatelor care spun despre noua lege a pensiilor că defavorizează salariații activi și că vor sesiza Comisia Europeană pe acest proiect de lege.

"Aici e un dialog pe care trebuie să-l aibă ministrul muncii, dacă nu mă înșel, cu cei de la sindicat. Nu știu care sindicat a făcut această afirmație. Evident, există dreptul fiecăruia de a sesiza, dacă sunt neclarități, dar sunt convins că prin dialog ele se clarifică. Și, din ce știu, acest proiect de lege, săptămâna viitoare intră în Camera Deputaților pentru aprobarea de către Camera Deputaților. Deci, dacă sunt elemente pozitive și în beneficiul cetățenilor și, mai ales, al pensionarilor, de ce nu, să fie clarificat", a răspuns ministrul Fondurilor Europene.

Adrian Câciu: Există bani pentru majorările de pensii

Adrian Câciu a adăugat: "A fost foarte multă dezbatere și anul trecut a fost dezbatere când s-au majorat pensiile, dacă sunt sau nu bani. Totuși, este vorba de drepturile cetățenilor. Pensionarii au cotizat 35 de ani. Nimeni nu i-a întrebat dacă au bani să cotizeze; au cotizat. Și aș vrea să fac un apel la toți colegii politicieni să tratăm pensionarii cu respectul cuvenit unui cetățean al României, și nu ca, nu știu, nu în mod abstract. Nu e, nu e... Ați văzut, am fost ministru de finanțe și n-am ieșit la acele momente când am avut, și anul trecut, o anumită, să zic așa, emoție în coaliție pe o serie de dezbateri, am găsit resursele financiare pentru a le da oamenilor ce merită de fapt".

La întrebarea există bani în momentul de față pentru aceste majorări, Adrian Câciu a răspuns: "Banii sunt, dacă vă uitați și faceți modelările, banii vor fi în legea bugetului de stat, dar pe modelările de prognoză există bani".

Vârsta de pensionare se modifică din trei în trei ani

Una dintre nemulțumirile create de noua lege este că ea impune niște condiții prin care "se anulează predictibilitatea posibilității de pensionare".

Potrivit   noii legi a pensiilor,   din trei în trei ani se majorează vârsta de pensionare și stagiul de cotizare. Este una dintre modificările care i-au surprins pe specialiști.

"Afli doar cu trei înainte dacă mai ieși sau nu la pensie atunci când ai calculat tu că trebuie să ieși. Din trei în trei ani, vârsta de pensionare și stagiul de cotizare se majorează și când zici că ai ieșit la pensie te trezești că nu mai ieși pentru că trebuie să mai stai până la valoarea recalculată a vârstei de pensionare",   a declarat recent Dan Vâlceanu, fost ministru al Finanțelor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si