Potrivit declarației lui Costel Alexe, acest moment reprezintă o etapă semnificativă în progresul proiectului de extindere și modernizare a Aeroportului Iași: "Am atins încă o bornă importantă în evoluția proiectului de extindere și modernizare a IASI Airport. Lucrările la noul terminal au ajuns la stadiul de 80%. T4 va însemna o experiență de călătorie mult mai bună pentru pasageri și o oportunitate uriașă pentru dezvoltarea județului nostru", a declarat președintele Consiliului Județean Iași.

Proiectul, evaluat la 90 de milioane de euro, reprezinta cea mai mare investiție din istoria aerogării și este una dintre cele mai importante inițiative pentru dezvoltarea județului. Terminalul T4 va dispune de trei nivele (subsol, parter, etaj), cu o suprafață desfășurată de peste 31.000 mp. Capacitatea de procesare va atinge 3,3 milioane de pasageri anual, cu o capacitate de 950 de pasageri pe oră în perioadele de vârf. De asemenea, proiectul va include o parcare nouă cu o capacitate de 600 de locuri.

Noul terminal al Aeroportului Internațional Iași, finalizat in decembrie

Lucrari la Aeroportul International Iasi

Lucrari la Aeroportul International Iasi

Noul terminal (T4) al Aeroportului Internațional Iași, cu o suprafață desfășurată de peste 31.000 de metri pătrați, are termenul de finalizare prevăzut pentru luna decembrie a acestui an.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Peste 400 de muncitori sunt implicați în lucrările de fațadă, montare a geamurilor, amenajări interioare, finisaje și instalarea sistemelor necesare. De asemenea, se lucrează la cele două coridoare care vor conecta terminalele T3 și T4. Montarea echipamentelor de securitate și a sistemului HBS, destinat scanării bagajelor de cală, este programată să se încheie în luna noiembrie.

Aeroportul Iași va beneficia în premieră de trei airbridge-uri (burdufuri) la T4, concepute pentru a simplifica procesul de îmbarcare. Terminalul va fi dotat cu echipamente de scanare de ultimă generație, ce vor accelera procesul de verificare a pasagerilor și al bagajelor. Terminalul T4, construit pe trei nivele (subsol, parter, etaj), va dispune de șapte porți de îmbarcare, patru porți pentru sosiri, cinci filtre pentru controlul securității, un filtru VIP, 20 de birouri pentru check-in, opt sisteme self-check-in, lifturi și scări rulante.

În ceea ce privește lucrările la parcare, parte integrantă a proiectului T4, acestea au atins un grad de finalizare de 70%. După inaugurarea unui prim lot de 140 de locuri în septembrie, de la sfârșitul lunii octombrie sunt disponibile încă 140 de locuri în fața noului terminal. Noua parcare, cu o capacitate totală de 600 de locuri, va beneficia de un sistem modern de management și va include 13 stații de încărcare pentru mașini electrice. Întreaga parcare, împreună cu reconfigurarea căilor de acces în proximitatea terminalelor, inclusiv un nou sens giratoriu, urmează să fie finalizate în mijlocul lunii noiembrie.

De asemenea, parcul fotovoltaic, situat în zona de sud a pistei și acoperind o suprafață de un hectar, este gata și urmează să fie pus în funcțiune. Realizat din panouri mate, parcul are o capacitate de 1 MWh și va asigura 20% din necesarul de energie electrică pentru Aeroportul Iași, făcând din acesta primul aeroport din România cu o sursă de energie regenerabilă.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Romeo Vatră, Director General al R.A. Aeroportul Iași, a menționat că se depun eforturi pentru finalizarea proiectului cât mai rapid posibil, astfel încât terminalul T4 să devină operațional din primăvara anului viitor. El a subliniat că această dezvoltare va face Aeroportul Iași mai atractiv pentru companiile aeriene, cu creșterea conectivității fiind un obiectiv principal. Se anticipează că numărul de pasageri va depăși curând 2 milioane, reprezentând o premieră pentru Aeroportul Iași și indicând perspective mari de creștere a traficului în următorii ani.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si