„Toamna a adus o mulțime de bunătăți, iar între ele sunt și fructe care pot deveni vedete în bucătărie. Rețetele de mâncare pe bază de gutui sunt ușor de realizat și au un gust aparte. Vedem în următorul material cum se pregătește de exemplu o tocăniță de gutui”, a transmis Simona Pătruleasa, prezentatoarea Știrilor Kanal D.
Gutuile, vedetele toamnei
Cei care vor să își aducă aminte de gustul copilăriei pot pregăti o tocăniță de gutui.
Pentru început este nevoie de fructe proaspăt culese, care au multă savoare.
„Le vom tăia în patru prima oara ca un wedges, vom scoate miezul de la ele”, a explicat Dumitru Sorin, chef bucătar.
Următorul pas în pregătirea rețetei este o tigaie bine încinsă în care vor fi aruncate feliile de gutuie.
Citește și: Românii mănâncă tot mai prost, din cauza lipsei banilor. Pensionarii își duc traiul de pe o zi pe alta, cu mărunțiș: „Facem farfuria mai așa. O mai aranjăm, o mai răsfirăm și zicem că e mult”
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
„Le prăjim ca să scoatem o culoare arămie.
Le vom scoate, vom avea alt proces tehnologic de a carameliza zahărul și să pregătim sosul”, a adăugat Dumitru Sorin.
Apoi, la foc mic, zahărul se caramelizează și se adaugă gutuile cu crustă aurie.
„Vom face sosul cu zahăr și cu unt ca la final să rămână un gust dulce amărui”, a spus cheful.
Bucătarul chef spune că cea mai importantă parte din rețetă este prepararea caramelului, unde e nevoie de multă atenție.
„Gutuia este un pic amăruie, deci dacă gătim un pic mai mult decât trebuie o să iasă totul amar, deci nu mai va avea un gust dulce amărui, va avea un gust doar de amar... deci șocul să nu fie foarte puternic”, a mai spus cheful bucătar.
Iar după ce feliile de gutuie și sosul dulce-amărui au stat pe foc se servesc într-un bol încăpător.
„Acum ne apucăm.
O vom monta. O porție pentru o persoană”.
Gutuile au, în media, 55 de calorii la suta de grame.
Gutuia nu lipsește nici de pe lista cofetarilor, mai ales toamna. De exemplu, acest pandișpan pufos...
„Este o prăjitură cu un aluat rapid. Seamănă cu un chec ușor însiropat și cu fructele proaspete peste. Compoziția este cu cacao și vanilie, ușor aromatizată, cu răzătură de lămâie și de portocală”, a explicat Ana Bădan, cofetar.
Iar rețeta atipică e comandată tot mai des.
Gutuile au efecte benefice asupra sănătății deoarece au un aport mare de săruri minerale, carbohidrați și fibre.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro