Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a prezentat duminică o modificare din noua lege a pensiilor "despre care nu s-a vorbit" până acum.
Citește și: Legea pensiilor, la votul final în Parlament. Ce modificări sunt aduse pe ultima sută de metri- UPDATE
Legea pensiilor, aflată la votul final în Parlamentul României, introduce garanția că pensiile românilor se vor majora în luna ianuarie a fiecărui an cu rata inflației plus 50% din majorarea salariului mediu brut.
Citește și: Ce modificări au fost aduse legii pensiilor în Senat. Au fost acceptate 43 de amendamente- DOCUMENT
Până acum, nu exista obligația legală de indexare a pensiilor începând cu luna ianuarie, ci putea fi făcută oricând în cursul anului.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
”Aici avem o noutate, nu s-a vorbit până acum despre asta. S-a introdus garanția că pensiile se majorează în fiecare an în ianuarie. În vechile legi era stipulat că majorările se fac anual fără să fie specificat și când anume.
Au fost ani când majorările s-au făcut în septembrie sau chiar deloc. De exemplu, în 2009 când pensiile au fost înghețate până în 2013. Acum, românii au garanția că anual vor avea loc majorările pensiilor. Aceasta este garanția pentru români că vor ști cu exactitate că în ianuarie pensiile lor vor crește”, a declarat ministrul Muncii, la România TV.
Indexarea cu rata inflației de anul trecut se aplică de la 1 ianuarie anul viitor
Potrivit oficialului de la Ministerul Muncii, prima majorare de care vor beneficia pensionarii va fi indexarea de la 1 ianuarie cu 13,8%.
Procentajul de 13,8% reflectă rata inflației din 2022, potrivit datelor oficiale ale INS, comunicate în primul trimestru din 2023.
Formula majorării din ianuarie este cea deja cunoscută de pensionari, rata mediei anuale a inflației la care de adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, spune politicianul PSD.
Amendament UDMR la legea pensiilor, respins de PSD și PNL
Cu toate că ministrul Muncii prezintă formula de indexare ca pe o reușită a coaliției de guvernare, Opoziția contestă aplicarea cu întârziere de peste un an a efectelor negative aduse de inflație asupra puterii de cumpărare a pensionarilor.
UDMR a depus, în acest sens, un amendament la art.
83 din noul proiect de lege, însă amendamentul a fost respins de majoritatea PSD-PNL din Senat.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Senatorii UDMR au argumentat că Institutul Naţional de Statistică (INS) comunică rata inflației în luna martie a anului în curs, deci majorarea pensiilor poate fi făcută din luna aprilie, fără a aștepta luna ianuarie a anului viitor.
Ce spune textul legii pensiilor:
Art. 83 (3): "Începând cu anul următor intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referinţă se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent
pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică".
Ce amendament a propus UDMR, dar a fost respins:
"La articolul 83 alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins: Art. 83 (3) Începând cu anul următor intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referinţă se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna aprilie, cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică".