„Într-un sat din județul Harghita, olăritul este principala activitate a localnicilor, iar tradiția veche de sute de ani se transmite de la o generație la alta. Ceramica de Corund este vestită în toată România și nu numai. Localnicii sunt mândri de vasele realizate de ei iar satul este împânzit cu aceste obiecte. Mai mult decât atât, aici am găsit și un alt meșteșug foarte vechi, acela de a realiza obiecte artizanale dintr-o ciupercă numită iască”, a transmis Cristina Dorobanțu, prezentatoarea Știrilor Kanal D.

Obiecte artizanale unice, făcute la Corund, Harghita

În jur de șase mii de suflete trăiesc astăzi în Corund, o mică așezare din județul Harghita. Însă, pe cât de mică este localitatea, pe atât de cunoscută este în România, dar și peste hotare. Asta datorită olăritului, un meșteșug vechi de sute de ani, care a devenit principala activitate a oamenilor ce trăiesc aici. Mândri de tradiția lor, unii localnici au decorat stâlpii din fața caselor cu vase din ceramică. În plus, strada principală este ticsită cu chioșcuri de unde turiștii pot cumpăra obiectele făcute de meșteșugarii din sat.

La 69 de ani, Mihaly este unul dintre olarii care și-au dedicat viața acestui meșteșug. Este mândru de toate obiectele realizate de el, încă din copilărie și îi pare rău că, acum, tinerii nu mai vor să se dedice lutului.

L-am surprins și noi chiar în timp ce lucra la roata de olărit.

Citește și: Fiica Ronei Hartner, răpusă de durere la căpătâiul mamei. Rita a fost susținută de tatăl ei

„- Aveam 12 ani când am urcat prima dată la roată.

- A fost greu la început?

- Păi da, sigur.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

- Ce vi s-a părut cel mai greu?

- Orice e greu dacă nu știi. Cu mâna fac tot, cu degetele”, a povestit bărbatul.

Mâinile trebuie să fie umede constant pentru a aluneca ușor pe lut și pentru a crea forma dorită.  Realizarea unui singur vas este un proces care se întinde pe o durată de câteva zile. Obiectele trebuie lăsate la uscat, apoi pictate și pe urmă băgate la cuptor unde stau chiar și 12 ore. Mihaly a învățat toate secretele olăritului de la părinții lui și asta a făcut toată viața.

Odată finalizate, obiectele din lut sunt preluate de soția lui, Rozsika, care le vinde la magazinul deschis în curtea gospodăriei din Corund.

La câteva case distanță de această familie de olari, am găsit un alt meșteșugar care creează obiecte dintr-o materie primă unică. Iasca, o ciupercă necomestibilă, găsită pe scoarța copacilor. După ce este prelucrată, omul realizează produse de artizanat speciale.

„- Acum proaspăt adus, puteți și mirosi ce miros tare de ciupercă, este.

- Unde găsim ciuperca asta?

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

- În copac de fag, în munții Apuseni, la munții Harghita, la munții Gurghiului. Asta are 5-6 ani”, a explicat meșteșugarul.

Ciuperca este curățată și lăsată la uscat vreme de câteva săptămâni, apoi se scoate miezul și se prelucrează într-un material numai bun pentru a căpăta diferite forme folosite la confecționarea anumitor produse de artizanat

Meșteșugul de a prelucra iasca este vechi de peste 200 de ani. Pe vremuri, ciobanii din zonă o foloseau în timpul iernii și vindeau Corund este localitatea unde meșteșugurile de odinioară sunt încă păstrate de oamenii îndrăgostiți de tradiții și de promovarea acestora.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: