Se apropie cu pași repezi tentația bunătăților de sărbători, iar salata de boeuf și sarmalele sunt reprezentative pentru Crăciun. Cum să le gătim cu mai puține calorii, dar să rămână la fel de gustoase, ne spune cunoscutul nutriționist Anca Alungulesei. Bună dimineața și bine ați revenit în platoul știrilor, a transmis Simona Pătruleasa.

Tentația bunătăților de sărbători

- În primul rând vă rog să ne spuneți cât de multe calorii are o porție de salată de boeuf și cu ce ar trebui s-o consumăm alături, ca să nu ne pice greu.

În funcție de cum este pregătită, salata de boeuf are în jur de trei sute de calorii. Evident că depinde foarte mult de gramaj și depinde foarte mult de compoziție. În principiu, salata de boeuf este un fel de mâncare sănătos, pentru că conține legume și carne. Problema se pune că apare maioneza care are o încărcătură din punct de vedere al numărului caloriilor destul de ridicat. Depinde foarte mult și de maioneză, cum este gătită și pregătită, dacă este cumpărată sau dacă este pregătită în casă. Deci practic când ne uităm la salata de boeuf ar trebui să o îmbunătățim un pic sau să o ajustăm, astfel încât să se plieze principiilor nutriționale pe care noi vrem să le urmăm în perioada sărbătorilor. Dacă nu ne preocupă neapărat partea aceasta de slăbit și vrem să ne răsfățăm, să ne relaxăm și să gustăm din toate, atunci e ok să o consumăm așa, a

declarat Anca Alungulesei.

- Putem înlocui și maioneza?

Putem înlocui și maioneza. Putem să pregătim salata de boeuf cu o carne mai slabă, adică cu pui sau curcan, putem să pregătim și fără carne dacă mergem pe acest principiu, iar la maioneză putem în primul rând să renunțăm la uleiul de floarea soarelui. Deci dacă pregătim în casă, să nu o gătim cu ulei de floarea soarelui, să înlocuim un ulei de floarea soarelui cu ulei de măsline sau și mai echilibrat din punct de vedere nutrițional, nu neapărat din punct de vedere caloric, ar fi

să pregătim maioneză de avocado. Avocatul zdrobit este sursă foarte sănătoasă de grăsimi, deci conține multe grăsimi, dar sunt grăsimi bogate în omega trei care ajută la scăderea inflamațiilor, a declarat Anca Alungulesei. 

- O consumăm ca atare sau putem combina și cu altceva?

Eu personal când o consum ca atare, nu mai amestec și cu altceva, dar dacă este să adăugăm și altceva aș merge către zona de, nu știu, salată verde. Deci practic să aducă aport de crudități, dar care nu au indice glicemic ridicat și aport de fibre, astfel încât să lucrurile să se așeze bine acolo la nivel digestiv, a declarat Anca Alungulesei. 

- Cu pâine sau fără pâine?

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Fără pâine. Te duci undeva la opt sute nouă sute de calorii și nu cred că vrei să-ți iei toate caloriile sau jumătate din caloriile zilei doar din salata boeuf, cu o felie două de pâine, a declarat Anca Alungulesei. 

- Gospodinele spun că legumele din salata de boeuf ar trebui fierte separat, în mai multe ape. E adevărat?

Putem să facem lucrul acesta pentru că prin fierberea în mai multe ape a rădăcinoaselor, dar mai eliminăm din reziduurile existente acolo.

Pe de altă parte, se mai duc și nutrienți adică e cu plus și minus, dar din punct de vedere digestiv, de exemplu, cartoful ajută foarte mult. Dacă adăugăm cartof la salata boeuf să-l fierbem și să schimbăm apa ca și la fasole de altfel pentru ca să mai scăpăm de amidonul din cartof, care, de fapt, conduce la această îngrășare, a declarat Anca Alungulesei.  

- Trecem acum la sarmale. Cum să le preparăm pentru a fi și gustoase dar și ușor de digerat?

Să știi că eu recomand sarmalele celor cu care lucrez, dacă sunt gătite echilibrat. Ce înseamnă echilibrat? La fel, din sarmale aș scoate orezul, pentru că nu e neapărat nevoie să mai adaugi și orez că ai legume cu carne. Obligatoriu sărmăluțele să fie gătite în varză murată, deci în foaie de varză murată, în felul acesta îmi asigur și un nivel optim de probiotice care hrănesc bacteriile intestinale și, de fapt, povestea apare în momentul în care avem aceste sarmale și le gătim într-o baie de ulei. Ele se pot fierbe nu neapărat în baia aceasta de ulei. Putem să folosim suc de roșii și să punem foarte puțin ulei sau le fierbem în mai multă apă și foarte puțin ulei adăugat doar la final, dar când se oprește oala cu sarmale din fiert, a declarat Anca Alungulesei. 

- Se spune că prima greșeală pe care o facem când ne așezăm la masă este că mâncăm prea repede. Și astfel apare balonarea

Se întâmplă tocmai pentru că mâncăm repede și de multe ori ne așezăm la masă, în special, în perioada sărbătorilor, pentru că toată această abundență alimentară. Dacă ești un fond de foame, dar chiar dacă ești sătul, în momentul în care te așezi la masă și vezi atât de multe alimente, creierul te împinge, evident, să mănânci. Deci se redeschide apetitul. Lucrul acesta face parte din chitul nostru de supraviețuire. Ori de câte ori vedem mâncare în mediu, ori de câte ori simțim mirosul, automat ne vine să salivăm. Deci senzația automată este de salivare și asta practic ne transmite hai mai mănâncă un pic pentru că în felul acesta supraviețuiești, dar noi știm foarte clar că supraviețuirea nu depinde doar de mâncare sau de multă mâncare. Partea creierului care conduce povestea vieții noastre, adică cortexul pre frontal, ci doar creierul flămând are nevoie încontinuu să se asigure că tu mănânci din nou și din nou și din nou. Deci diversitatea aceasta nu ajută ce ajută foarte mult. Toate felurile acestea de mâncare în față să le punem treptat, să le punem treptat, să mâncăm în liniște și cum să zic, chiar să mestecăm foarte bine, pentru că lipsa aceasta de masticație produce aceste balonări și produce disconfort la nivel digestiv. Toată graba aceasta. Creierul nu are timp să primească informația că stomacul deja este plin și că eu sunt sătulă și atunci apare de fapt supraalimentarea. De cele mai multe ori singură porție de mâncare sau un singur fel de mâncare, este mai mult decât suficient, evident, putem să mai și gustăm, dar să lăsăm pauză între mese, a declarat Anca Alungulesei.  

- Bem apă în timpul mesei sau după masă?

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Putem bea apă și în timpul mesei, da doar înghițituri mici, astfel încât, pe de-o parte, asta îți asigură totuși un grad de sațietate mai ridicat, dar dacă bei prea multă apă s-ar putea să nu fie efectul pe care tu îl dorești și după aceea, de fapt, să nu te saturi și să vrei să mănânci mai mult. Ulterior, după ce am încheiat masa, ideal este să nu bem apă la final, ca să-i dăm timp stomacului să digere, să secrete acele sucuri gastrice, care ajută și îmbunătățesc digestia și abia apoi după jumătate de oră, să bem un pahar destul de consistent de apă, a declarat Anca Alungulesei. 

- Dulciurile ar trebui să le consumăm împreună cu mâncarea sau să lăsăm o pauză mică între?

Putem să consumăm după masă de exemplu o felie de cozonac, pentru că dacă consumăm dulcele imediat după masă, evident, nu în cinci minute, la vreo zece cincisprezece minute, nu apar acele spaicuri glicemice, dar nu crește glicemia foarte brusc și îți iei și satisfacția gustului de dulce. Dar în corpul tău lucrurile stau totuși într-un mod echilibrat, dar după mesele acestea îmbelșugate, obligatoriu mișcare. Deci nu ne așezăm în pat sau la canapea pe canapea, ne uităm la televizor și douăzeci de minute, un sfert de oră, nu știu... o plimbare scurtă, poți să dansezi în casă, poți să faci niște lucruri, speli vasele, dar nu-ți așezi corpul în stare de repaus. Ajută foarte mult mișcarea după masă, a declarat Anca Alungulesei. 

Citește și: VIDEO- Masa de sărbători, lux pentru români. Prețul kilogramului de șorici depășește facura la curent


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: