Pacienții, de 38 și de 40 de ani sunt consumatori de droguri și, totodată, diagnosticați cu HIV. Aceștia au fost confirmați și cu difterie cutanată ne-toxigenă.

Consumatori de droguri, pozitivi la HIV și la difterie cutanată ne-toxigenă

Ministerul Sănătății a transmis că doi pacienți, bărbați de 38 și 40 de ani, consumatori de droguri și infectați cu HIV au fost internați la un spital de boli infecțioase din București prezentând leziuni cutanate la locurile de injectare.

În urma verificărilor, s-a constatat că este vorba despre difterie cutanată ne-toxigenă.

„Doi pacienți în vârstă de 38 și 40 de ani, bărbați, consumatori de droguri, infectați HIV, au fost internați la un spital de boli infecțioase din București, cu leziuni cutanate. Din leziunile cutanate aflate la locurile de injectare, s-au izolat tulpini de Corynebacterium diphteriae ne-toxigene”, a precizat ministerul Sănătății.

Pacienții au fost internați la Spitalul „Victor Babeș” și prezintă o evoluție favorabilă.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citește și: O fetiță de 2 ani a murit după ce a luat un virus mortal de la porumbei

„Evoluția pacienților este favorabilă”, a mai precizat sursa citată.

„E vorba de difterie cutanată. Tulpini ne-toxigene, fără legătură cu forma respiratorie care este produsă de tulpinile care produc toxina şi care e o problema de sănătate publică”, a precizat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

De obicei, această boală apare la grupuri vulnerabile, în general consumatori de droguri care trăiesc într-un mediu de viață precar.

Ultimul caz de difterie a fost înregistrat în România în 1989

Boala este provocată de bacteria Corynebacterium diphtheriae și are două forme clinice: respiratorie și cutanată. În cazul infecției cu difterie cutanată, microorganismele pătrund în pielea lezată și apar papule care evoluează spre ulcerație cronică, greu vindecabilă, iar uneori zona este acoperită cu o membrană cenușie.

Ultimul caz de difterie cu tulpini toxigene a fost confirmat în România în anul 1989. De asemenea, acest tip de difterie se poate preveni prin vaccinare încă din primul an de viață, cu vaccinul inclus în Programul Național.

medici spital

Medici pe holurile spitalului

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: A fost declarată epidemie de rujeolă la nivel naţional în România. Care sunt simptomele rujeolei

„Tulpinile de bacil difteric care produc toxina (toxigene) și sunt implicate în producerea difteriei respiratorii sunt diferite de cele izolate la cei doi pacienți. Ultimul caz de difterie cu tulpini toxigene a fost înregistrat în România în anul 1989. Acest tip de difterie se previne prin vaccinare încă din primul an de viață, cu vaccinul inclus în Programul Național”, a mai transmis ministerul Sănătății.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: