Calendar creștin-ortodox decembrie 2023. Sfântul Spiridon  este sărbătorit de creștinii ortodocși pe data de 12 decembrie.

Citește și: Câte zile libere legale de la stat avem în 2024? Lista completă cu sărbătorile legale pentru angajați

Sfântul Ierarh Spiridon, făcătorul de minuni, era de neam din Cipru şi a trăit pe vremea împăraţilor Constantin cel Mare (306-337) şi Constanţiu (337-361).

Sfântul Spiridon a fost păstor de oi, apoi s-a însurat, iar după moartea soţiei sale a fost ales Episcop în Trimitunda, aproape de Salamina. 

Potrivit tradiției, Sfântul Spiridon a fost numit făcător de minuni deoarece Dumnezeu i-a dat harul tămăduirilor.

Cine a fost Sfântul Spiridon

Numele Sfântului Spiridon provine de la cuvantul "spiris", care inseamna "cosulet" in limba greaca, ca urmare a smereniei sale de a purta pe cap o scufie din papura, in locul mitrei episcopale.

Dupa moartea sotiei sale, alege sa duca o viata ascetica. Ajunge episcopul Trimitundei, o cetate din apropierea orasului Pafos, potrivit Ziarului Lumina.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Participa la primul sinod ecumenic de la Niceea din anul 325, unde a fost condamnata invatatura lui Arie, care sustinea ca Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.

Ce minuni a făcut Sfântul Spiridon

Prin rugăciunile sale către Dumnezeu, Sfântul Spiridon a adus ploaie pe pământ în vreme de secetă şi a oprit ploaia care cădea peste măsură.

Altă dată, a oprit foametea pusă la cale de vânzătorii de grâu, dărâmându-le hambarele în care ţineau grâul.

De asemenea, a prefăcut un şarpe în aur, iar după ce l-a scăpat pe un om sărac din lipsă a prefăcut din nou aurul în şarpe cum fusese mai înainte.

Sfântul Spiridon a oprit curgerile râurilor şi a întors pe mulţi păcătoşi la dreapta vieţuire.

Alte minuni făcute de Sfântul Spiridon: vindecarea lui Constantius (fiul lui Constantin cel Mare) de o boala fara leac prin atingerea de dansul, precum și redarea puterii de a vorbi unui diacon.

Cine a fost Sfântul Spiridon

Cine a fost Sfântul Spiridon

[Sursa foto: Ziarul Lumina]

În vremea prigonirii creştinilor de către Maximian şi Galeriu, sfântul a fost prins şi, mărturisind pe Hristos, i s-a scos ochiul drept şi i s-a tăiat pulpa stângă.

Sfantul Spiridon a trecut la cele vesnice in anul 348 d.Hr, la varsta de 78 de ani. A fost ingropat in Biserica "Sfintilor Apostoli" din Trimitunda.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si