Într-o singură lună, târgul de Crăciun de la Viena atrage mai mulți turiști decât toate obiectivele turistice din țara noastră într-un an întreg. Deși se organizează și la noi astfel de evenimente, marile orașe din România sunt doar destinații de weekend. În timpul săptămânii, nici urmă de vizitatori, a transmis Cristian Sabbagh.

Turism de weekend la târgul de Crăciun

În timpul zilei, centrul Brașovului arată deprimant.

Mai mult de jumătate dintre căsuțele comercianților de la târgul de Crăciun din Piața Sfatului au lacătul pe ușă și nu este nici urma de turist. Singurul carusel mai mult șomează, iar în preajma bradului falnic nu se aude niciun colind.

Nu e târg, în primul rând nu este târg. Că am văzut că acum încep să mai deschidă acum, a spus un vizitator.

Să fie deschise, în primul rând, voiam să mâncăm ceva și nu am găsit, de la căsuțe. Chestia aia să meargă, lumini, muzică, lipsește culoarea, a spus un vizitator.

La lăsarea serii, comercianții încep să își deschidă tarabele. Dar turiștii se lovesc de o altă problemă: prețurile uriașe la produsele de sărbătoare. Ca să nu își sperie clienții, unii comercianți trec prețurile la suta de grame. 

100 de grame sau 200 de grame ajunge la 10-15 lei o bucată. Dacă punem puțină slăninuță, care nu lipsește de pe masa de Crăciun, o avem la 43 de lei kilogramul. Deci să zicem că ajungem la vreo 100 de lei așa. Câteva produse? Câteva produse, deci un aperitiv așa, a spus un comerciant.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Cei care fac un calcul simplu realizează care este prețul real al produselor. Un kilogram de cârnați, de exemplu, se vinde cu prețuri cuprinse între 45 și 80 de lei, salamul vânătoresc costă peste 100 de lei kilogramul, iar aceeași cantitate de piept de rață ajunge la 129 de lei.

- Scump, foarte scump.

- De ce or fi prețurile așa mari?

- Păi nu știu, probabil mizează pe faptul că vin foarte mulți străini, că românii nu prea au bani. M-am uitat la jumări, 90 de lei kilogramul pe când la mine acasă, am tăiat porcul, n-am ce să fac cu jumările, a spus un vizitator.

În plus, deși autoritățile au anunțat că la târg pot să ia parte doar meșteșugari și producători autohtoni, printre tarabe găsim și suveniruri care nu au nicio legătură cu Crăciunul. La acest chioșc, de exemplu, turiștii pot cumpăra figurine de plastic în formă de dragoni, super eroi sau alte personaje din filme.

Sunt diferite figurine din jocuri, din filme, le producem cu imprimante 3D, le pictăm manual.

Suvenirurile noastre încep de la 10 lei până la 300 de lei cred că ar fi cel mai scump produs, a spus un comerciant.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

În primele zece luni ale anului, România a fost vizitată de 1,8 milioane de turişti străini, în schimb ce Viena, doar la Târgul de Crăciun, atrage peste 3 milioane și jumătate de oameni din toată lumea.

Citește și: VIDEO- Profesorul, pe lista de cadouri a familiei. Cât cheltuie părinții pentru darurile profesorilor?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: