Pensia medie din România este de 2.108 lei în momentul de față, ceea ce înseamnă că pensiile vor fi majorate, după recalcularea din septembrie 2024, cu 33% față de nivelul actual.

Citește și: Pensii 2024: 1.200 de lei în plus pe talonul de pensie din septembrie 2024 pentru pensionarii din România

Dar între timp va fi și majorarea de 13,8% din ianuarie 2024- ceea ce înseamnă că recalcularea din legea pensiilor va aduce o creștere reală de sub 20 de procente- cam jumătate din anunțurile

de PR ale Guvernului.

În ianuarie 2024, pensia medie din România va fi de 2.400 lei, după indexarea cu rata inflației. Adică va crește cu aproape 300 de lei după Anul Nou.

Marea recalculare din noua lege a pensiilor va aduce doar 400 de lei în plus la pensia medie, nu cu mult peste indexarea făcută cu rata inflației de 13,8%.

Anunțul premierului Marcel Ciolacu: Pensia medie ajunge la 2.800 lei în septembrie 2024

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni seara, că pensia medie va ajunge la 2.800 de lei, comparativ cu 2.100 de lei, cât este în momentul de față.

"Avem pensia medie de 2.100 de lei. Prin recalcularea din septembrie ajungem la o pensie medie de aproximativ 2.800 de lei. Asta ne-a spus și Comisia Europeană: 'Nu mai puteți să continuați așa.

Acele persoane sunt oameni. Sunt bunicii voștri, părinții voștri. Cum poate să supraviețuiască cineva cu o pensie de 1.500 de lei?'. Și atunci, în septembrie se va mări diferențiat. Se fac recalculările, nu pierde nimeni la pensie", a spus Marcel Ciolacu la Digi24.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Potrivit premierului, suntem pe penultimul loc în Europa la sărăcie pentru că sunt două milioane de pensionari în pragul sărăciei. 

legea pensiilor 2024

Doar 400 de lei în plus la pensia medie după noua lege a pensiilor

Ce anunțase Guvernul anterior: "Pensiile vor crește în medie cu 40% după recalcularea din legea pensiilor"

La momentul adoptării noii legi a pensiilor, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat că pensionarii vor primi în medie cu 40% mai mult la pensie din septembrie 2024, chiar dacă majorările vor fi diferențiate.

Potrivit ministrului, va fi nevoie, pentru majorarea din toamna anului viitor- un an cu patru rânduri de alegeri-, de o sumă de 13,84 de miliarde de lei pentru fiecare lună de plată, adică 55,36 de miliarde de lei în total.

„Vor fi pensii care vor creşte cu 1%, poate vor fi pensii care vor creşte cu 80%, dar calculele noastre arată că vom avea o creştere medie a pensiilor de 40%”, a declarat ministrul Muncii în luna noiembrie.

„Majorarea pensiilor cu 40% este imposibilă”

Înainte de adoptarea legii pensiilor în Guvern, partidele din coaliția de guvernare s-au contrat pe impactul bugetar adus de majorarea pensiilor în 2024.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat la acel moment că este nevoie de o clarificare a legii pensiilor, deoarece impactul bugetar, conform cifrelor anunțate de PSD, ar fi de 3% din PIB.

Întrebat dacă sunt bani pentru o majorare a pensiilor în valoare de 55,6 miliarde de lei, liderul liberal Nicolae Ciucă a răspuns că „majorarea pensiilor cu 40% este imposibilă”.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Impactul bugetar calculat de ministrul PNL al Finanțelor ar fi fost mult mai mic, de aproximativ 28 de miliarde de lei, sumă calculată și de specialiștii de la Banca Mondială.

16 miliarde de lei ar fi impactul generat de indexarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024 şi alte 12 miliarde de lei după recalcularea pensiilor de la 1 septembrie anul viitor.

De altfel, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, și-a dat avizul pe noua lege doar cu precizări făcute cu pixul, prin care anunța deja că majorarea reală a pensiilor este mai mică decât cea vehiculată.   

marcel bolos pensii

Avizul ministrului Marcel Boloș pe legea pensiilor

[Sursa foto: Europa Libera]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si