Miercuri, 13 decembrie 2023, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea potrivit căreia Poliția Locală poate acorda conducătorilor de trotinete electrice anumite sancțiuni.

Care este obiectul de reglementare a actului normativ?

În ceea ce privește actul normativ care este promulgat de către Klaus Iohannis, acesta are ca obiect de reglementare modificarea art. 7 alin. (1) lit .j) din Legea nr.155/2010. Mai exact, se acordă Poliției Locale atribuții de constatare și aplicare a sancțiunilor convenționale pentru încălcarea normelor rutiere de către conducătorii de trotinete electrice. 

Polițiștii locali constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede, trotinete electrice şi vehicule cu tracţiune animală, potrivit legii.

De asemenea, în forma de până acum a legii lit. j) preciza că poliţia locală „ constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede şi vehicule cu tracţiune animală”, potrivit Antena3.ro.

Citește și: Reguli noi privind folosirea trotinetelor electrice: Conducătorul acesteia trebuie să aibă cel puțin 16 ani, iar proprietarii vehiculului trebuie să dețină o asigurare obligatorie

Reguli noi privind folosirea trotinetelor electrice

Marți, 7 noiembrie, Comisia juridică din Camera Deputaţilor a amendat un proiect de lege cu privire la folosirea trotinetelor electrice.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

În ceea ce privește conducerea trotinetelor electrice, deputații juriști au venit cu propunerea ca, pentru a conduce o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să îndeplinească o serie de condiții.

„Am spus de la început că din punctul nostru de vedere trotineta electrică reprezintă un mijloc de mobilitate urbană, nu ne propunem să interzicem acest mijloc de transport prin normele pe care le adoptăm, ci să facem acest mijloc de transport mai prietenos cu comunitatea.

Şi atunci, normele pe care le veţi regăsi în proiectul adoptat astăzi de comisia juridică a Camerei Deputaţilor se referă printre altele la instituirea unei obligaţii de asigurare pentru cei care utilizează trotineta electrică, cu precizarea că pentru trotinetele aflate în regim de self service adică cele care se închiriază, există deja o astfel de asigurare, ceea ce reprezintă o conduită de bună practică”, a explicat deputatul PNL, Gabriel Andronache.

Proprietarul vehiculului trebuie să aibă o asigurare obligatorie

Vârsta minimă pentru a putea conduce o trotinetă electrică este de cel puțin 16 ani. De asemenea, proprietarul vehiculului trebuie să aibă o asigurare obligatorie.

Mai mult decât atât, în cazul trotinetelor electrice în regim de self-service trebuie completat un chestionar de cinci întrebări obligatorii, care se referă la legislația rutieră.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

„Este absurd ca cineva să circule pe drumurile publice cu un mijloc de transport şi să nu ştie ce este aceea trecere de pietoni, ce înseamnă culoarea roşie a semaforului. Fiecare dintre noi cred că am observat lucrul acesta, că în trafic utilizatori de trotinete electrice trec pe culoarea roşie ca şi cum semaforul nu ar exista.

Şi atunci, ca mijloc preventiv, se va institui această obligaţie şi cei care închiriază trotinete electrice au spus că este posibilă o astfel de soluţie tehnică ca, în cadrul aplicaţiei, înainte de a închiria, să completeze şi să răspundă la 5 întrebări din legislaţia rutieră aflată în vigoare”, a explicat deputatul PNL, Gabriel Andronache, potrivit Hotnews.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si