Pe ce dată are loc Solstițiul de iarnă 2023. Este vorba de cea mai scurtă zi din an
Cea mai scurtă zi din an este din ce în ce mai aproape. Iată pe ce dată are loc solstițiul de iarnă din anul 2023.
Solstițiul de iarnă, denumit și solstițiu hibernal sau „mijlocul iernii”, este cea mai scurtă zi din an. Acesta corespunde momentului în care poziția Soarelui pe cer este la cea mai mare distanță unghiulară negativă față de ecuatorul ceresc.
Acest fenomen astronomic are loc de două ori pe an, în fiecare emisferă, nordică (solstițiul de iarnă) și sudică (solstițiul de vară).
Solstițiul de iarnă este ziua în care soarele luminează cel mai puțin, iar noaptea este cea mai lungă din întregul an. În această zi, Soarele se află la cea mai mică înălțime maximă pe cer. Totodată, „solstițiu” se traduce prin „soare nemișcat”.
Citește și: Tradiții pentru Solstițiu de Iarnă în 2023: Ziua începe să crească după această dată!
Evenimentul astronomic are loc, anual, în perioada 20-23 decembrie. Potrivit tradiției, evenimentul este văzut ca fiind „mijlocul iernii”. În prezent, în unele țări și calendare, el este văzut ca fiind, de fapt începutul iernii astronomice.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
În acest an, solstițiul de iarnă are loc pe data de 22 decembrie 2023, la ora 05:27. Apoi, până pe 21 iunie, zilele vor crește continuu, iar nopțile vor deveni din ce in ce mai scurte, potrivit astro-urseanu.ro
În preajma producerii solstițiului de iarnă, ultimul curent de meteori al anului, Urside, este activ între 13-24 decembrie, iar perioada sa maximă de manifestare este de 5-10 meteori pe oră, în noaptea de 21-22 decembrie și continuă până spre răsăritul soarelui de dimineață, conform calendarului astronomic al Organizației Mondiale de Meteori.
Urside este rezultatul particulelor de praf lăsate în urmă de cometa Tuttle, ce a fost prima dată descoperite în anul 1790.
În credința populară, feriga înflorește în noaptea în care are loc solstițiul. Cel care surprinde momentul va avea noroc în dragoste. În realitate, feriga nu înflorește și se înmulțește prin spori, potrivit volumului „Zile şi mituri- calendarul ţăranului român'' de Ion Ghinoiu.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citește și: Solstițiul de iarnă: Când are loc cea mai scurtă zi din an în 2023? Tradiții românești pentru această dată
Cele mai vechi scrieri despre o anume sărbătoare care marca reîntoarcerea Soarelui (solstițiul) a fost găsită în antichitate, în Mesopotamia. Sărbătoarea ținea 12 zile și avea scopul de a-l ajuta pe zeul Marduk să îmblânzească monștrii pentru încă un an.
Pentru păgâni, această noapte era cea în care Marea Zeiță dădea naștere noului Soare, repornind ciclul anotimpurilor. Romanii sărbătoreau cu mare fast în această zi pe Saturn, zeul recoltelor și pe Mithras, zeul luminii.