Consiliul European a aprobat, joi, la Bruxelles începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova, conform propunerii Comisiei Europene.

Citește și: Alți români evacuați din Fâșia Gaza și familiile lor, aduși în țară cu o aeronavă militară

A existat o singură abținere la vot, a premierului Ungariei Viktor Orban, care a ales să iasă din sala unde se desfășura ședința Consiliului.

Maia Sandu și Volodimir Zelenski

Victorie de etapă pentru Maia Sandu și Volodimir Zelenski la Bruxelles 

[Sursa foto: Twitter]

Potrivit surselor Politico.eu, cancelarul german Olaf Scholz a venit cu ideea ca prim-ministrul maghiar Viktor Orban – care a amenințat săptămâni întregi că va refuza candidatura Ucrainei – să iasă din sală când are loc votul cheie.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Viktor Orban a votat, însă, împotriva acordării de noi fonduri pentru Ucraina, fiind vorba de un pachet de circa 50 de miliarde de euro pentru Kiev, amânat ca urmare a intervenției liderului maghiar.

Klaus Iohannis: "Este un rezultat istoric"

Preşedintele Klaus Iohannis a felicitat Republica Moldova şi Ucraina pentru începerea negocierilor de aderare la UE şi a apreciat că decizia de joi a Consiliului European este una "istorică".

"Felicitări Republicii Moldova, felicitări Ucrainei şi mult succes în negocierile de aderare", a afirmat Iohannis.

Iohannis a arătat că această decizie este "un rezultat istoric, un pas foarte, foarte important".

Şeful statului român a detaliat că în Consiliu, în ceea ce priveşte cauza Republicii Moldova, au fost "mai mulţi care, cu mult entuziasm şi cu multă emfază, am susţinut deschiderea negocierilor".

Şeful statului nu a avansat o estimare privind aderarea Republicii Moldova, dar a amintit de experienţa României.

"Niciodată nu s-a trecut aşa de repede la aprobarea începerii negocierilor de aderare"

Klaus Iohannis a remarcat că, în cazul Republicii Moldova şi al Ucrainei, "niciodată nu s-a trecut aşa de repede peste faza preliminară, de la solicitare, la statutul de candidat, la aprobarea începerii negocierilor de aderare".

"Deci putem să fim optimişti", a spus şeful statului, fiind de părere că ţara noastră va juca în continuare "un rol important" în parcursul european al ţării vecine.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Maia Sandu: Ne dorim transformarea Moldovei va fi într-un stat european

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, spune că decizia de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană "este victoria noastră, a tuturor".

"Dragi moldoveni, felicitări! Douăzeci şi şapte de şefi de stat şi de guvern ai Uniunii Europene au zis 'da' pentru ţara noastră, au zis 'da' pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră. Acum doi ani, nimeni nu-şi imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova", a afirmat Maia Sandu într-un mesaj adresat cetăţenilor ţării.

Şefa statului a remarcat că succesul de joi, din prima zi a Consiliului European, este meritul întregii societăţi.

Tot joi, 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis acordarea statutului de stat candidat Georgiei, iar Bosnia şi Herţegovina a avut o evaluare pozitivă a parcursului său european.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si