„După controverse și controale care rămân, deocamdată, fără concluzii, Bojdeuca lui Ion Creangă a fost redeschisă astăzi pentru vizitatori. Așa că oamenii au venit să vadă cu ochii lor clădirea sărăcăcioasă, dar pe care au descoperit-o... modernizată. Căsuța din Țicău nu mai arată la fel ca înainte de restaurare, o spun și specialiștii, ci a rămas un simbol cultural”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Bojdeuca lui Ion Creangă, redeschisă pentru vizitatori

Tot în varianta modernă, bojdeuca lui Creangă și-a primit vizitatorii. Asta după doi ani în care a fost închisă și restaurată cu 140 de mii de euro.
„Probabil fațada eu aș fi făcut-o un pic mai autentică și aș fi lăsat-o cum era odată, dar e ok, tot are spiritul acela de vechi”, a spus un vizitator.
Diferențele vor dispărea sau ne vom obișnui cu ele, o spun specialiștii care ne îndeamnă să avem răbdare...
„Aspectul bojdeucii este unul nou, în mod evident nu seamănă cu bojdeuca de la începutul lucrărilor de restaurare, dar după un sezon de vară, iarnă, dranița se va învechi în mod natural”, a explicat Bobi Apăvăloaei, director Direcția Județeană de Cultură Iași.
„Nu vor regăsi, dacă vor vizita sau revizita bojdeuca, nici calorifere, nici termopan, gresie sau faianță, ci, practic, au fost respectate toate principiile. Noi suntem încrezători că și raportul corpului de control va corespunde cu realitatea din teren”, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Citește și: VIDEO- Bojdeuca lui Creangă rămâne modernă. Casa scriitorului se redeschide pe 15 decembrie

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Forma inițială nu putea fi păstrată, spun constructorii.
„Din punctul meu de vedere este un simbol, nu este forma care a fost inițial. Nu puteai, așa cum spunea Creangă, că bojdeuca se dărâmă și este sprijinită cu niște bârne din stejar care și acelea sunt putrede. Imaginați-vă că intrăm toți care suntem aici și ne prinde un cutremur, nu poate nimeni să-și ia responsabilitatea ca un obiectiv de genul acesta să nu fie consolidat structural”, a explicat Gheorghe Băean, director tehnic al unei firme de construcții.
Până luni, casa memorială va putea fi vizitată gratuit, apoi biletul de intrare va costa 15 lei. Un control făcut de ministerul Culturii urmează stabilească dacă lucrările au afectat monumentul printr-o modernizare excesivă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: