„Colega mea, Mădălina Bichir, a stat de vorbă cu psihologul Cristian Andrei, care ne explică de ce unii vor să fie singuri de sărbători”, a transmis Cristina Dorobanțu, prezentatoarea Știrilor Kanal D.

„La Psiholog” cu Cristian Andrei

Psiholog Cristian Andrei: Oamenii, deși planeta este foarte aglomerată astăzi, ajung să fie pasionați mai degrabă de anomie. Să treacă neobservați prin viață, să fie anonimi, să fie cu ei înșiși.


Mai este situația fobiei sociale, a anxietății sociale, care sunt tulburări cronice ce îi îndeamnă pe oameni să stea cu ei înșiși pentru a evita diverse situații neplăcute generate de ceilalți. Sărbătorile de iarnă sunt cam așa: unii care sunt mai puțin inteligenți emoțional, nu suportă familii în jurul lor de sărbători, pentru că trebuie să se comporte frumos, sa facă cadouri. Nu știu dacă vă vine să credeți, dar sunt oameni care nu vor să primească cadouri pentru că nu știu cum să ofere la rândul lor cadouri.

Sunt și persoane pentru care nu este neapărat o alegere, ci pur și simplu nu mai au familie sau nu mai au prieteni apropiați și sunt forțați de împrejurări să fie singuri de sărbători. Și asta este o expresie relativă. Pentru că am constat, de-a lungul timpului, că oamenii care nu au familie, de fapt o au, dar nu au relații bune cu familia lor. Și atunci preferă să spună că nu există cei apropiați, când, de fapt, cei apropiați sunt undeva într-un colț al țării sau al lumii și abia așteaptă să îi cauți.


Pentru că nu știi ce să le mai zici și, cu cât trece mai multă vreme, cu atât știi mai puțin ce să le zici să eviți situația. Mai ales la bărbați și la persoane în vârstă există această groază față de lucrurile frumoase care se pot întâmpla în viața ta.

Citește și: În această seară, de la ora 19:00, un nou episod din „Dragoste și speranță”! O nouă șansă pentru Sîla

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Dacă este ceva special cu aceste sărbători nu este nici faptul că ele încep din noiembrie, nici că se cheltuie mult pe cadouri, nici ca poți să te ghiftuiești, este despre faptul că poți să te gândești frumos la cineva și să îi arăți acest lucru.

Mădălina Bichir: Dacă sunt persoane care poate chiar nu au apropiați care să le fie alături, ar putea cădea într-o extremă în care starea psihică poate să li se deterioreze în perioada sărbătorilor, stările de tristețe să li se accentueze?

Cristian Andrei, psiholog: Este posibil ca atât planul emoțional, cât și cel fizic să înceapă să sufere dacă trec atât de multe zile în care tu constați că nu poți să zâmbești cuiva, nu poți să împărtășești ceva cu cineva. Și chiar dacă nu ai neamuri sau, să zicem că nici dușmani nu ai, că n-ai avut când, trebuie să știi că acum, în perioada sărbătorilor și ultimul străin poate să fie un om important pentru tine. Asta înseamnă spiritul Crăciunului, să te duci la un străin și să îi zâmbești. Și să vă uitați împreună la artificii, să cântați ceva de sărbători, de iarnă. Lucrul ăsta poate fi făcut și cu cei care sunt necunocuți.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: