"De săptămâna viitoare, medici de familie ar putea refuza consultațiile în semn de protest. De vină sunt sumele decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Mulți medici spun că protestul este ultima sluție. În caz contrar, vor fi nevoiți să-și închidă cabinetele pentru că veniturile vor scădea cu 40 la sută", a transmis Cristian Sabbagh.
Medicii de familie se pregătesc de protest
7,7 lei pentru fiecare pacient pe care îl au înscris pe listă și 6,2 lei pentru fiecare serviciu medical oferit.
Atât ar urma să primească medicii de familie, în 2024, conform unui proiect publicat pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
"Probabil vom intra în insolvență, în incapacitate de plată, motiv pentru care 20% dintre medicii României vor trebui să închidă cabinetele. Pentru situația unui oraș cum este Iașiul, care este un centru universitar", a declarat Mihaela Năstasă, medic de familie.
În 2022 și în prima jumătate a anului 2023, medicilor li se decontau câte 10 lei pentru fiecare pacient și 4 lei pentru fiecare serviciu medical.
Din iulie 2023, valoarea a crescut la 12 lei pentru un pacient și 8 lei pentru serviciile medicale. Sumele propuse pentru anul acesta sunt de neacceptat, spun medicii de familie, în condițiile în care chiriile, salariile și costurile consumabilelor au crescut.
"V-aș putea da un simplu exemplu, am dat 700 de euro pe un videotoscop, mie îmi este absolut necesar ca să pot consulta sugari, având o listă foarte mare de copii și sunt chestiuni pe care le poți achiziționa din aceste sume.
Aceste sume care, istoric, de 23 de ani de când suntem în contract cu casele de asigurări, este prima dată când valoarea punctului scade", a declarat Mihaela Năstasă, medic de familie.
Dacă valoarea punctelor pentru medicina primară nu va fi majorată, medicii de familie iau în calcul să intre în grevă și să se ocupe doar de urgențe.
"Colegii nu mai sunt atrași să vină în această specialitate și, în acest moment, ne rezervăm dreptul de a protesta în ideea de a vedea în ce măsură o să asigurăm numai urgențele și referitor la semnarea actelor adiționale
din luna februarie, vom vedea ce decid și colegii de la nivel național și local despre aceste acte adiționale dacă le semnăm sau nu", a declarat Anca Deleanu, medic de familie.
Datele Colegiului Medicilor arată că 25 la sută dintre doctori iau în calcul să plece peste hotare.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă despre bunica ei- antena3.ro
Citeste si: Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”- wowbiz.ro
În județul Timiș sunt 400 de medici de familie. Este al doilea județ din țară din acest punct de vedere.
"Nu iese fum fără foc. Sistemul va fi mult mai greoi. Este subfinantat cronic de ani de zile.
Nu va scădea cu 25 la sută, ci cu 40 la sută venitul cabinetelor de familie, ceea ce înseamnă distrugerea sistemului în România. ceva foarte trist, foarte grav", a declarat Mihai Iacob, medic de familie.
Mihai Iacob este vicepreședinte al colegiului medicilor și conduce societatea de medicină de familie din Timiș. Nemulțumirile colegilor săi se tot adună.
"Mâine ne vom întâlni cu colegii din Timiș, vom vota și vom lua deciziile care se impun.
Ce pot să vă spun sigur: colegii nu mai vor să semneze noul contract din 1 februarie. Ne pare foarte rău, suntem alături de pacienții noștri și îi rugăm să fie alături de noi", declarat Mihai Iacob, medic de familie.
Citeste si: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie- kfetele.ro
Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Un bărbat a îngropat 5 cufere cu comori de peste 2 milioane de dolari și a strecurat indicii într-o carte. Cine le găsește le păstrează- antena3.ro
În România sunt aproximativ 11 mii de medici de familie, arată ultimele date. Însă 6 mii urmează să iasă la pensie în perioada următoare.
Citește și: Probleme pentru medicii de familie și cadrele medicale din ambulatoriul de specialitate. Bugetul alocat pentru 2024, redus cu un sfert față de 2023