"Pe timp de iarnă, salata sau ceapa verde se găsesc la preț de trufandale. Nu orice gospodină se aventurează să le cumpere. Fermierii spun că de vină sunt costurile mari cu încălzirea și care duc la scumpirea legumelor", a transmis Cristian Sabbagh.

Încălzirea scumpește legumele

În solariile din comuna Vărăști, județul Giurgiu fermierii muncesc continuu ca să facă focul. Pe timp de iarnă legumele au nevoie de încălzire de cel puțin două ori pe zi, dar și investiția este mai mare.

"Zilele acestea sunt mai întunecate, căldura naturală lipsește și atunci suntem nevoiți să le ajutăm pentru a le salva", a spus un fermier.

"Facem de două ori ziua, iar în timpul nopții mai efectuam un foc pentru a reuși să le menținem la limita pragului de îngheț", a spus un fermier.

Marian are un solar de 1000 de metri pătrați pe care cultivă salată. În jur de 10 mii de bucăți speră să obțină. Doar că în sezonul rece, trufandalele de primăvară costă mai mult pentru ca și investiția este mai mare.

"Întotdeauna în pretul legumelor de iarnă vor fi incluse și costurile cu încălzirea, cu foliile protesctoare  pierderile care apar în culturile de iarnă", a spus Marian Grigore, fermier.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Și în solariile cu ceapă și salată ale lui Cristian, cele patru centrale pe lemn merg zi de zi de două săptămâni. Un efort financiar care se reflectă în cele din urmă în produsele care ajung pe tarabe și in magazine.

"Centralele se alimetează de două ori pe zi, o dată dimineață, o dată seara, cu circa 200 de kg de lemne. Lemnul este undeva la 800 de lei pe tonă. Costurile variază în funcție de temperatura de afară. De exemplu, săptămâna asta am avut -12 grade celsius, iar costurile au sărit de la 2000 de lei pe zi la 5000 de lei. Pleacă cu un preț destul de mare de la producător din cauza temperaturii. La client va dați seama că se dublează", a spus Cristian Barbu, fermier.

În piețe și magazine, salata are prețuri cuprinse între 3 și 5 lei, iar ceapa verde ajunge și la 2 lei și 50 de bani legătura.

Citește și: VIDEO- Tratament special la Zoo. Animalele sunt protejate de ger


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: