O indemnizație plătită de statul român se majorează din septembrie 2024 prin noua lege a pensiilor, deoarece se modifică modul de calcul.

Citește și: Noua taxă pentru angajații din România, pe masa CCR? "Salariile vor fi mai mici, e absurd"

Pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizație pentru însoțitor.

Citește și: Ministrul Finanțelor, anunț important despre recalcularea pensiilor din septembrie 2024

Printre multe alte modificări aduse sistemului de pensii, noua lege schimbă și modul de calcul al valorii indemnizației pentru însoțitor, potrivit Avocatnet.ro.

Se majorează indemnizația pentru însoțitor

În prezent, valoarea indemnizației pentru însoțitor reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie.
Deoarece punctul de pensie a crescut, la începutul anului, la 2.032 de lei, valoarea indemnizației este acum de 1.626 de lei.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Din toamnă, însă, după ce intră în vigoare noua lege a pensiilor, cuantumul indemnizației pentru însoțitor va fi în valoare de 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Dacă salariul minim își păstrează actuala valoare (3.300 de lei) până atunci, în toamnă, valoarea indemnizației va fi de 1.650 de lei.

În aceste condiții, valoarea indemnizației pentru însoțitor ar urma să crească cu 24 de lei, conform sursei citate.

Majorarea salariului minim la 3.700 lei va duce la creșterea indemnizației cu 230 lei

La finalul anului trecut, premierul Marcel Ciolacu a promis că salariul minim va fi de 3700 de lei de la 1 iulie și se va păstra facilitatea de 200 de lei scutiţi de taxe din salariul minim brut.

Indemnizația pentru însoțitor ar putea ajunge, deci, la 50% din această sumă, respectiv 1.850 lei, cu aproape 230 de lei mai mult decât în prezent.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani își pierde viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Majorarea salariului minim la 3.700 lei va duce la creșterea indemnizației cu 230 lei

Majorări de pensii din septembrie 2024

Cine va beneficia de creșteri de pensii de peste 20% 

Deputatul PSD de Caraș-Severin, Romulus-Marius Damian a făcut o serie de clarificări în ceea ce privește legea pensiilor.

"Referitor la categoriile de persoane care vor beneficia de o majorare a pensiilor cu peste 80%, această majorare este, de fapt, o corectare a inechităților, iar din acest motiv se va aplica doar persoanelor care au muncit și contribuit la fel la Sistemul de Asigurări Sociale, dar au ieșit la pensie în ani diferiți sau au avut stagii diferite de cotizare

și aici este vorba despre diferențele dintre femei și bărbați, care vor fi corectate, sau persoanele care au făcut parte din indemnizația minima socială".

"Pentru aceste persoane se vine cu o formulă de calculare și corectare a acestor inechități, care într-adevăr din septembrie pentru persoanele aflate în această postură, vor fi majorări care vor ajunge să depășească 20%", a explicat oficialul din coaliția de guvernare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si