Cea mai grea iarnă din istorie a fost în anul 1954. Acest lucru este confirmat de Administrația Națională de Meteorologie.

„Marele viscol” a afectat atunci, în special zonele de sud ale României, informează Gândul.

Cum își amintesc românii de cea mai grea iarnă?

Deși pe vremea aceea nu existau coduri și avertizări cu privire la vreme, românii spun că într-adevăr vremea în 1954 a fost foarte severă.

Ei povestesc cu groază că vântul bătea cu o putere amețitoare, încât nu se mai puteau ține pe picioare. De asemenea, atunci ningea puternic zile în șir, astfel că nămeții le venea până aproape de streașina caselor.

Oamenii înotau la propriu prin zăpadă, și se chinuiau să-și facă cărare pentru a ieși din case. ANM spun că rafalele au atins o viteză de 126 kilometri la oră în București, un adevărat record, pe data de 3 februarie fiind de fapt apogeul unei ierni crâncene. Mai precis, cantitatea de zăpadă măsurată la stația Griviţa a fost de 115,9 l/mp în doar 24 de ore.

Marele viscol 1954

Fotografii din anul 1954 cu stratul uriaș de omăt.

[Sursa foto: Fondul fotografic Constantin A. Dissescu]

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Citește și: De ce s-ar fi sinucis adolescentul de 16 ani din Bacău? Fata pe care o iubea are nevoie de consiliere psihologică

Cetățenii erau scoși din case să dea zăpada alături de Armată

Cel mai gros strat de omăt a fost la Călăraşi, 173 cm.

”Pe marile bulevarde, camioanele Armatei adunau zăpada şi o aruncau în Dâmboviţa.

Uzina Grozăveşti elimina apă caldă, iar zăpada se topea pentru că altfel exista pericolul să se formeze poduri de gheaţă La fabrica de textile «7 Noiembrie» s-au format echipe de agitatori care merg pe sectoare şi scot cetăţenii la deszăpezire” ”,  povestește Dan Antoniu într-o relatare din „Apărarea Patriei”.

Fotografii cu zăpada uriașă din țară au fost găsite în Fondul fotografic Constantin A. Dissescu.

Marele viscol 1954

Fotografii din anul 1954 cu Bucureștiul îngropat în zăpadă.

[Sursa foto: Fondul fotografic Constantin A. Dissescu]

Citește și: Doliu în lumea medicală! Medicul Gabriela Oncescu s-a stins din viață, după o lungă suferință: ”Un profesionist desăvârșit”

În ziua considerată ”Marele viscol” a încetat din viață și Ionel Teodorescu, scriitorul romanului celebru, „La Medeleni. Atunci, sicriul cu trupul neînsuflețit al marelui scriitor a fost transportat la cimitirul Bellu din București cu ajutorul unei sănii împrumutate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si