"În timp ce consumul de alcool scade în aproape toată Europa, în România crește! E concluzia îngrijorătoare a Organizației Mondiale a Sănătății, care a plasat țara noastră pe locurile fruntașe în clasamentul statelor unde se bea cel mai mult pe cap de locuitor", a transmis Simona Pătruleasa.

Românii sunt fruntași la băutură

La 102 ani, nea Baciu este cel mai vârstnic producător de țuică din țară.

În fiecare dimineață, bea câte un pahar din licoarea pe care o prepara singur, iar ca el sunt mii de români, care și-au făcut un obicei din a își începe ziua cu un pahar.

"După ce mănânc beau două pahare de vin, îmi fac al meu, vișinată, țuică, vin... nu mă duc la magazin, doar vara când mi-e sete beau o bere", a spus Nea Baciu.

Potrivit unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății, în România consumul de alcool de persoană a crescut cu un litru în ultimul deceniu, asta deși în Europa procentele sunt în scădere.

Potrivit statisticilor, țara noastră se află pe locul șase la consumul de alcool, la egalitate cu Polonia și Italia.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

"Cred că s-ar lăsa de mâncare mai repede decât de băutură. Vă spun eu cinstit. Două pahare de vin dimineața, două la 12, două seara. Câte o țuică de tescovină, bună, merge cu o șuncă, un babic", a spus un român.

"Cum trebuie să bei ca să nu te îmbeți? Simplu. Bei treptat. Bei o gură, îți faci treaba în continuare, iar dacă simți nevoia mai bei o gură", a spus un român.

România pierde, anual, două miliarde de euro din cauza problemelor cauzate de dependența de alcool, iar până la 40% din paturile de spital sunt ocupate de bolnavi trataţi de afecţiuni cauzate de băutură. Cu toate acestea, alcoolismul rămâne cea mai netratată boală din România. Consecințele, pe termen lung, sunt devastatoare. Psihologii spun ca in spatele consumului se ascund cauze îngrijorătoare.

"Sărăcia, scăderea nivelului de trai. Totodată, contribuie la creșterea consumului de băuturi alcoolice datorată lipsei de educație," a declarat Dana Onișor, psiholog.

Letonia este țara din Europa care a avut cea mai mare creștere a consumului de băuturi alcoolice în ultimul deceniu, urmată de Bulgaria și Malta. La polul opus, țările unde s-a înregistrat cea mai mare scădere a consumului sunt Olanda, Spania și Grecia.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citește și: VIDEO- O nouă modă în materie de nunți! În 2024, conceptul nunților-festival este ales de tinerii care vor să se căsătorească


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: