"IRCC-ul a crescut ușor de la un trimestru la altul, dar economiștii cred că lucrurile se vor schimba în a doua parte a anului 2024. Românii ar trebui să plătească rate ceva mai mici, indiferent de modul în care le sunt calculate creditele. Ar fi o gură de oxigen după o perioadă cu scumpiri pe linie!", a transmis Cristian Sabbagh.
Previziuni optimiste: ratele scad în 2024
Creșterea mediei IRCC cu 0,01 puncte procentuale ar trebui să însemne cel mult 10 lei la o rată de peste 2000 de lei. Chiar și așa, orice majorare e o povară în plus pentru români cu credite.
În ultimul an, indicele de referință după care se calculează creditele luate începând cu 2019, a înregistrat fluctuații însemnate. În martie, anul trecut, era la 6, 26 la sută. Pe 8 ianuarie a înregistrat un nivel minim de 5, 2 la sută.
Există și salturi zilnice: de exemplu, în ianuarie, de la 6,06 la sută a scăzut la 5,33 la sută, după care a urcat din nou la 5, 77 la sută. Fluctuații care bagă spaima în oameni.
"Nu vreau, am rămas datoare cu niște carduri și cred că a fost în avantaj că nu m-am mai dus deloc, nu vreau să fiu datoare, vreau să dorm liniștită.
Cred că ăsta e singurul motiv, nu vreau, vreau să dorm, nu vreau să am datorii", a spus un român.
Alții preferă împrumuturile de la rude.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
"Motivul pentru care rate bancare nu am este traiul și salariile foarte mici și atunci nu-mi permit să plătesc și ratele, având o familie, copii", a spus un român.
Roborul la 3 luni, indicatorul pentru creditele mai vechi a scăzut, de la 7,56 la sută pe 3 ianuarie 2023, la 6,14 la sută săptămâna trecută.
Scăderi ale Roborului s-au înregistrat și în prima parte a lunii ianuarie.
Cifrele oficiale arată că peste 2 milioane de români au grija ratelor. Ce urmează?
"Am intrat deja în 2024 cu o tendință de scădere a acestor indici. Astfel, românii se pot aștepta ca în 2024 să scadă aceste rate. Toate aceste estimări sunt valabile în cazul în care piața nu este perturbată", a declarat Cătălin Anghel, economist.
Creșterea prețului la țiței, gaze și energie ar putea face inflația să urce din nou, iar asta se va reflecta și în dobânzi.
În mod normal, rata inflație ar trebui să scadă.
Citește și: INS: Rata inflației în decembrie 2023 a scăzut la 6,61%. Care sunt produsele și serviciile care au suferit scumpiri