Mii de ruși au stat la cozi pentru a-și adăuga semnăturile în sprijinul candidaturii la președinție a lui Boris Nadejdin, un fost deputat în Duma de Stat și un oponent vocal al războiului din Ucraina, scrie publicația Meduza.

Citește și: VIDEO- A treia zi de proteste în Rusia! Revoltele au ajuns și în Bașkiria

Pe 20 și 21 ianuarie, au început să se formeze cozi lungi în fața birourilor de campanie ale lui Boris Nadejdin, fost deputat în Duma de Stat a Rusiei, care speră să se înscrie în cursa prezidențială din martie 2024.

Susținătorii lui Boris Nadejdin au așteptat cuminți să-și adauge semnăturile de susținere a candidaturii oponentului lui Putin.

Cine este Boris Nadejdin, "omul păcii" de la Moscova

Boris Nadejdi este alintat pe Telegram ca fiind „candidatul anti-război”, însă presa rusă independentă se întreabă dacă este marioneta lui Putin sau un oponent real al liderului de la Kremlin.

Nadejdin are nevoie de un total de 100.000 de semnături pentru a primi undă verde din partea Comisiei Electorale Centrale a Rusiei (CEC), dar nu mai mult de 2.500 de semnături pot proveni dintr-o singură regiune, conform TVR Moldova.

Nadejdin a declarat pentru canalul Telegram „Mojem Obiasnit” că nu se aștepta să primească un sprijin atât de larg, adăugând că, în opinia sa, avântul subit al celor care semnează pentru candidatura sa este rezultatul unei „cereri de pace și schimbare” în societatea rusă.

Cozi pentru votul acordat lui Nadejdin

„Potențialul ascuns în societatea rusă”

Una dintre primele informații despre cozile care se formează la sediul lui Nadejdin a venit de la activistul exilat Maxim Kaț, care a distribuit un videoclip despre „potențialul ascuns în societatea rusă”:

„Perspectivele lui Nadejdin de-a intra în cursa prezidențială sunt, desigur, încă sub semnul întrebării. Dacă campania va obține semnăturile, dacă CEC va înregistra candidatura sa pe baza acestor semnături – toate acestea sunt încă un mister. Dar oricare va fi rezultatul, subliniază Meduza, entuziasmul electoral față de candidatura sa demonstrează un lucru: conversațiile despre apatia civică în Rusia sunt foarte departe de realitate. Ceea ce avem nu este apatie civică, ci o foamete civică, un potențial ascuns enorm.”

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: O jucătoare de tenis a anunțat că și-a făcut cont pe OnlyFans și divorțează, după ce a fost eliminată de la Australian Open- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Katz a subliniat, de asemenea, că Nadejdin nu are încă semnăturile necesare, în special în regiunile mai îndepărtate ale țării. El i-a îndemnat pe ruși să meargă la birourile fostului deputat și să le adauge pe ale lor.

"Kremlinul nu-l va lăsa pe Nadejdin să intre în cursă"

La 20 ianuarie, Ivan Jdanov, directorul Fundației Anticorupție a lui Alexei Navalnîi, a împărtășit pe X adresele mai multor sedii de campanie ale lui Nadejdin.

A doua zi, el a postat un videoclip pe YouTube în sprijinul campaniei lui Nadejdin, deși a adăugat că, cel mai probabil, Kremlinul nu-l va lăsa pe Nadejdin să intre în cursă:

„Având în vedere că în prezent nu există multe modalități sigure de a protesta, de ce să nu profitați de această metodă [de protest] și să vă lăsați semnătura în sprijinul lui Nadejdin? Sigur, Nadejdin este departe de candidatul meu de vis. Candidatul meu este Navalnîi. Nadejdin nu este nici măcar [fostul candidat prezidențial belarus în exil Svetlana] Tihanovskaia, care a reprezentat poporul. Este un politician cu o istorie lungă și ambiguă, dar în ceea ce privește lăsarea unei semnături pentru el, de ce nu? A lăsa o semnătură înseamnă a da dreptul unui candidat să participe la alegeri.”

Printre alte personalități din opoziție care și-au exprimat sprijinul pentru candidatura lui Nadejdin se numără și fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, politicianul de opoziție Liubov Sobol, aliatul lui Navalnîi, Georgi Alburov, politologul Ekaterina Șulmann și fostul redactor-șef al „Ecoului Moscovei”, Alexei Venediktov, precum și jurnalista Ekaterina Dunțova, căreia CEC i-a interzis să candideze la prezidențiale din cauza unor presupuse greșeli în acte. Dunțova a scris pe Telegram:

„Prieteni, ați văzut cu toții câți oameni stau la coadă în fața birourilor de campanie ale lui Nadejdin. Toți acești oameni simt la fel ca noi: vor să existe un alt candidat pe buletinul de vot. Un candidat care să schimbe actualul curs distructiv și un candidat care să ne reprezinte pe toți.”

Cum a început cariera politică a lui Boris Nadejdin

Partidul Inițiativa Civică l-a nominalizat pe Boris Nadejdin pentru a candida la viitoarele alegeri prezidențiale din Rusia. Cariera politică a criticului de război a început la începutul anilor 1990, când a fost ales în consiliul municipal din Dolgoprudnî, un oraș din regiunea Moscovei. În 1997-1998, a fost asistent al premierului de atunci, Serghei Kirienko.

În 1999, în calitate de membru al Partidului Uniunea Forțelor de Dreapta, Nadejdin a fost ales pe lista partidului în Duma de Stat a Rusiei, unde a devenit vicelider al grupului parlamentar până în 2003.

De atunci, nu a mai fost membru al parlamentului federal sau al vreunei legislaturi regionale, deși a participat la mai multe alegeri. În 2019, Nadejdin s-a alăturat consiliului de deputați pentru districtul urban Dolgoprudnî.

În ultimii ani, el a reprezentat partidele O Rusie Justă și Inițiativa Civică în alegeri, deși i s-a interzis să candideze pentru funcția de guvernator al regiunii Moscova în 2023.

Nadejdin: „Putin vede lumea din trecut și în direcția aceea duce Rusia"

Anunțul lui Nadejdin că intenționează să candideze la prezidențiale a fost urmat imediat de speculații mediatice potrivit cărora candidatura sa ar fi fost coordonată cu Kremlinul, deși el neagă aceste zvonuri. O cunoștință a candidatului aspirant a declarat pentru Meduza că administrația Putin i-a făcut o astfel de ofertă, dar „fără garanții clare de a fi nominalizat”.

Citeste si: Românii cu pensii între 1.300 şi 3.000 de lei urmează să primească bani în plus! Află care este motivul- kfetele.ro

Citeste si: Aamir Khan, despre conflictul aprig cu Salman Khan pe platourile de filmare ale filmului „Andaz Apna Apna”- radioimpuls.ro

Citeste si: În timp ce se tatua pe spate, un bărbat a făcut atac de cord și a murit- antena3.ro

Site-ul de campanie al lui Nadejdin îl numește un „opozant de principiu al politicilor actualului președinte”. „Putin vede lumea din trecut și în direcția aceea duce Rusia. Rusia are nevoie de un viitor – un viitor ca țară pe care oamenii liberi și educați o vor admira și-n care vor dori să se întoarcă sau să se mute”, se arată în platforma sa politică, potrivit tvrinfo.ro.

Poziția lui Nadejdin legată de subiectul invaziei este unul dintre punctele-cheie ale campaniei sale. În platforma sa, el spune că Vladimir Putin „a făcut o greșeală fatală prin începerea operațiunii militare speciale”. Acesta continuă: „Nici măcar unul dintre obiectivele SVO nu a fost îndeplinit. Și este puțin probabil ca ele să fie îndeplinite fără daune enorme în economia Rusiei și fără o lovitură demografică ireparabilă adusă țării”. Nadejdin susține că Rusia ar trebui să pună capăt războiului și „să înceapă negocierile de pace cu Ucraina și cu Occidentul”.

Protest condus de Boris Nadejdin alături de soțiilor rușilor trimiși pe front

Protest condus de Boris Nadejdin alături de soțiilor rușilor trimiși pe front

Analistul politic Fedor Krașeninnikov a declarat pentru Meduza că, în opinia sa, Comisia Electorală Centrală a Rusiei nu va aproba probabil candidatura lui Nadejdin. „Mi se pare că publicul se entuziasmează și repetă aceeași greșeală din campania Dunțovei: presupunând că poate impune Kremlinului propria strategie și candidatul preferat.”

„Nadejdin nu a fost imediat eliminat pentru că părea complet lipsit de speranță. Acum, cu toată agitația din jurul lui, care implică figuri detestate de Kremlin, nu văd niciun motiv pentru care l-ar înregistra. Sunt sigur în proporție de 85% că îl vor scoate din cursă pe baza semnăturilor, iar acesta va fi sfârșitul, indiferent de numărul de semnături sau de calitatea lor”,  crede analistul.

O sursă apropiată Kremlinului a declarat pentru Meduza că nu va exista niciun candidat anti-război pe buletinul de vot prezidențial „în niciun scenariu”. Sursa a mai precizat că administrația Putin nu se așteaptă ca această situație să aibă consecințe grave, cum ar fi proteste de stradă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si