"Putem supraviețui o lună cu 8 alimente de bază în valoare de 500 de lei? Pe hârtie, nevoile nutritive minime sunt satisfăcute, dar coșul sărăciei ne arată altceva. Mâncarea de bază înghite un sfert din salariul minim. Cu alte cuvinte, peste un milion și jumătate de români ajung cu buzunarele goale fără să cumpere tot ce și-ar dori", a transmis Cristian Sabbagh.
Coșul de bază înghite salariul minim
Diana vinde, în piață, produse din ferma proprie și spune că de la o lună la alta e tot mai greu.
"Dintr-un calup din sta de 3 kg, cam un sfert, de 15 lei își mai permit oamenii. Aduceam 100- 150, acum mai mult de 30- 40 la zi nu merge să vindem, e greu", a spus Diana, comerciant.
Clienții sunt tot mai atenți la ce cumpără.
"Îmi fac lista de acasă și cumpăr doar ce e necesar, nu mai fac stoc să am o grămadă în dulap cum făceau părinții noștri pe vremuri", a spus un client.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Nici coșul minim, de supraviețuire, nu e un moft. Are 8 tipuri de alimente, de la orez, ouă sau pâine, la carne, fructe și legume. Reprezintă mâncarea de bază sau minimul necesar pentru o lună. Costă 503 lei. Din această sumă, peste 200 de lei plătim doar pentru cele 6 kilograme de carne.
De ce e important un astfel de coș? Ne arată că alimentele de bază reprezintă un sfert din salariul minim net de puțin peste 2000 de lei.
Coșul de bază s-a scumpit de la un an la altul cu 17,8 la sută. Ca să facă față scumpirilor, unii caută mai multe venituri.
În Uniunea Europeană, doar bulgarii stau mai prost decât noi. La vecini, coșul sărăciei înghite 30 la sută din salariul minim.
Citește și: VIDEO- Hoții de mâncare. În Drobeta Turnu Severin, unei localnice i s-au furat caserolele cu piftie