"Se fac diverse calcule pentru cât ar putea să ne coste o vizită la medicul de familie. Deși la negocierile cu CNAS, au obținut ca tarifele pentru consultații să nu scadă, medicii amenință cu reluarea protestelor. Aceasta dacă bugetele cabinetelor se vor micșora. Iar consultațiile ar urma să fie plătite din buzunarul pacienților", a transmis Cristian Sabbagh.

Cât poate costa o vizită la medicul de familie?

Pe Silvia Chițac am întâlnit-o în cabinetul medicului de familie. Nu își poate imagina scenariul în care ar fi nevoită să își achite fiecare consultație.

"Dacă ar fi să plătim nu am avea de unde. Chiar nu s-ar putea face așa ceva, trebuie să se ia niște măusri, trebuie să se ajungă la un consens și să fie bine pentru toată lumea", a spus doamna Silvia.

Ipoteza consultațiilor contra-cost a apărut după ce, pe 11 ianuarie, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că bugetele alocate medicilor de familie vor scădea chiar și cu 50%. O decizie ce s-a soldat cu zile de protest și îndelungi negocieri.

"Sigur că, în această situație, ori închidem cabinetele, pentru că nimeni nu aduce bani de acasă, asta este evident. Ori taxează pe chitanță. Niciuna din variante nu este bună", a declarat n medic de familie.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

CNAS a promis până la urmă să mențină bugetele la nivelul anului trecut timp de 6 luni. Însă medicii sunt sceptici. Așteaptă aprobarea Hotărârii de Guvern cu tarifele decontate ale cabinetelor. In caz contrar vor trebui sa taxeze consultatiile.

"Ne dorim să nu se ajungă la această situație, ne dorim să se țină de cuvânt, deși, această variantă nu ne este avantajoasă, este numai de supraviețuire", a declarat un medic de familie.

"Și așa medicamentele sunt scumpe, o să dau colțul și nu o să mai fie nevoie de prea multi pensionari așa. De unde bani? De unde bani?", a spus un pacient.

În scenariul în care am fi nevoiți să plătim, nu se poate vorbi totuși despre cifre exacte.

Problemele din sănătate sunt cronice la toate nivelurile. Asistenții, infirmierii și brancardierii, reuniti in sindicatul Sanitas, au protestat azi în fața Ministerului Muncii.

Spun că salariile lor au tot stagnat, în condițiile în care medicii ajung să câștige și 20 de mii de lei pe lună. Venitul unui îngrijitoare, de exemplu, este de sub 2000 de lei, o asistentă medicală principala câștigă puțin peste 3000 de lei, iar un angajat la registratura spitalului aproape 2900 lei

Premierul Marcel Ciolacu le-a promis salarii mai mari cu 15%. Săptămâna trecută, angajații din Sănătate au cerut o majorare cu cel putin 20% a salariilor şi au ameninţat cu greva generală.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citește și: VIDEO. Protestele medicilor continuă. Anunțul Sanitas după negocierile cu premierul Marcel Ciolacu


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: