Prețul carburanților le dă bătăi de cap șoferilor. Dacă ieri au avut parte de surprize neplăcute la pompă, iată că și astăzi carburanții au ajuns să coste mai mult.

Carburanții s-au scumpit din nou

Vineri, benzina standard avea un preț 6,67 pe litru, pe când astăzi, 27 ianuarie, prețul unui litru a ajuns la 6,70 lei.

Cel mai accesibil preț s-a găsit la una dintre stațiile de carburanți din București.

La polul opus, în alte benzinării, prețul unui litru de benzină variază astăzi între 6,71 de lei și 6,86 de lei.

Cei care vor să opteze astăzi pentru benzina premium vor trebui să plătească între 7,16 și 7,51 de lei pe litru, prețuri constante cu ziua de vineri, scrie spynews.ro.

Citește și: VIDEO- În luna iubirii florile vor fi mai scumpe. Producătorii se pregătesc deja pentru luna februarie

Scumpirile nu au ocolit nici motorina, care costă astăzi 7,18 lei pe litru la o stație de carburanți din Capitală, față de 7,17 lei în ziua de vineri.

motorina

Alimentare la pompă cu motorină

[Sursa foto: Freepik]

La celelalte stații de carburanți, prețul motorinei poate varia între 7,20 lei și 7,31 lei pe litru, mai scump față de ieri.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Imagini șocante. Cum arată interiorul casei în care un bărbat locuia cu cele 175 de pisici ale sale- antena3.ro

Citeste si: Germania afirmă că desfăşurarea de trupe nord-coreene în Ucraina reprezintă o "escaladare clară". Coreea de Nord reacționează- wowbiz.ro

Motorina premium ajunge astăzi să coste 7,56 de lei pe litru, cel mai ieftin preț, iar cea mai mare valoare atinge 7,82 de lei pe litru.

De ce se modifică prețurile carburanților?

În urma unui studiu, Consiliul Concurenței a constatat că prețurile carburanților se modifică asemănător cu cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină.

Chiar și așa, există o diferență de câteva zile în transmiterea acestor modificări în prețurile de la pompă, mai scrie sursa citată.

benzina

Alimentare la pompă cu benzină

[Sursa foto: Freepik]

Cotația Platts indică un preț de referință internațional pentru piața carburanților și prezintă valoarea determinată de dinamica cererii, ofertei și tranzacțiilor încheiate între traderi pe piața en gros a combustibililor.

Citește și: VIDEO- Toaletă inteligentă...și nu prea. Noul sistem tehnologizat le dă bătăi de cap călătorilor din Gara Brașov

Astfel, atunci când cotațiile Platts pentru carburanți prezintă creșteri, și în România se reflectă o creștere a prețului benzinei sau motorinei. Atunci când cotațiile scad, se observă o reducere a prețurilor din stațiile de carburanți din țară.

De obicei, modificările prețurilor de la pompă se pot observa într-un interval de o săptămână, indiferent dacă cotațiile internaționale de referință Platts înregistrează creșteri sau scăderi.

Prețul carburanților în Europa

Potrivit cargopedia.ro, prețurile carburanților variază. Iată cât plătesc șoferii din UE la pompă:

Italia: 1,77 euro/litru benzină, 1,73 euro/ litru motorină

Spania: 1,53 euro/ litru benzină, 1,48 euro/litru motorină

Citeste si: Veste proastă pentru gospodinele care au centrală termică și stau la casă. Ce modificări se anunță?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Radu Ioan Budeanu, fiul Deliei Budeanu și moștenitorul dinastiei Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: Efectul cafelei, vinului și ciocolatei asupra creierului. Ce spune medicul Leon Dănăilă- antena3.ro

Germania: 1,73 euro/ litru benzină, 1,70 euro/ litru benzină

Olanda: 1,91 euro/ litru benzină, 1,74 euro/ litru motorină

Grecia: 1,81 euro/ litru benzină, 1,64 euro/ litru motorină

Ungaria: 1,50 euro/ litru benzină, 1,58 euro/ litru motorină

Franța: 1,77 euro/ litru benzină, 1,73 euro/ litru motorină


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si