„Franța este sub asediul protestatarilor. Fermierii din toată țara au blocat principalele autostrăzi care duc spre Paris și au provocat haos pe șosele. Protestatarii au oprit TIR-urile care veneau încărcate din afara țării, le-au golit și au distrus mărfurile. Printre păgubiți se numără și transportatori din România, care au rămas fără tone întregi de marfă. În capitala asaltată de coloane de tractoare și utilaje grele, autoritățile au mobilizat blindate și au adus în stradă 15 mii de polițiști și jandarmi.

Ministerul Afacerilor de Externe din România le recomandă șoferilor să evite, în această perioadă, drumurile din jurul Parisului”, a tranmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Protestatarii francezi au dezlănțuit haosul pe șosele

Revolta fermierilor francezi a ajuns la punctul culminant și are efecte inclusiv asupra șoferilor români care transportă marfa.
Sunt imagini surprinse de Romina și Nicolae Badea, doi soți care lucrează împreună pe TIR. Aduceau zece tone de carne de pui din România în Franța atunci când au picat victime în fața furiei protestatarilor. În apropiere de Lyon, românii au dat nas în nas cu ei. Inițial au primit undă verde și au trecut de blocaj, însă, după câțiva kilometri, au fost din nou opriți. N-au avut încotro și au asistat neputincioși cum toată marfa din camion este descărcată și distrusă. Un tractor a tras și dărâmat pe șosea paleții plini cu carne.


Apoi, protestatarii au luat cu asalt TIR-ul. Au urcat în spate și au aruncat celelalte pachete rămase.
„Acolo erau foarte mulți oameni, să zic aproape 200-300! Au blocat camionul, s-au pus în fața camionului 15-20 de persoane, au blocat trecerea! Teamă, frică, ne-a fost! Vă dați seama! Noi nu știam ce se va întâmpla cu noi! Ce se întâmplă, de fapt, în zona respectivă?”, a mărturisit bărbatul.
La volan era românca, împietrită de frică.
Soțul a coborât să vadă cu ochii lui dezastrul. Protestatarii au călcat cu tractoarele peste carne.
„Ei țipau, dăduseră foc la anvelope, la ambalaje de marfă, tot ce era în zonă și puteau arde! Toată marfa a fost descărcată, împinsă cu tractorul, călcată pur și simplu! Blochează vămile și nu mai lasă să mai intre marfa, absolut de orice fel, ce nu vor ei să primească, dar nu este ok să își bată joc”, a mai spus omul.
La țintă nu au fost luate doar transporturile românești, ci toate mărfurile care veneau din afara granițelor Franței. Protestatarii au golit cisterne cu vin provenit din Spania.

Citește și: Lupta împotriva depresiei: un nou episod în cadrul campaniei “Epidemie de violență”, sâmbăta aceasta, la Știrile Kanal D de la ora 18:00

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Pe șosele, TIR-urile cu marfă au fost răsturnate și incendiate.
Autostrăzile care duc spre Paris au fost blocate de coloanele kilometrice de tractoare. Protestatarii vor să pună presiune pe guvernanți și au pornit din toate regiunile Franței către Capitală.

Pe autostrada A1, la orele prânzului, nimic nu mai circula din cauza utilajelor agricole pregătite de blocade în serie.
Străzile au fost împânzite de mașini de poliție și blindate. Metropola a devenit un oraș fortificat. 15.000 de polițiști au fost mobilizați pentru a împiedica tractoarele să intre în Paris și în marile orașe. Însă, asta nu a făcut decât să îi enerveze mai rău pe protestatari.
„Marșul melcului” și-au intitulat manifestația în care mii de tractoare și utilaje agricole grele rulează cât de încet posibil ca să blocheze tot traficul. În ultimele 12 ore, fermierii au organizat 25 de blocaje în 21 de coloane.
Fermierilor din Franța li s-au alăturat și taximetriștii. În Marseille, autostrada A50 care duce către centrul orașului, a fost paralizată de coloanele de mașini.
Lista de revendicări cuprinde 122 de puncte. Iar protestatarii au anunțat că nu se vor opri până când guvernanții nu vor găsi soluții care să le îmbunătățească traiul. Din această cauză, ministerul de Externe de la București îi avertizează pe românii care se află în Franța sau care călătoresc pe teritoriul acestei țări să se informeze din timp despre situația la zi.
La Palatul Élysée a fost convocată o ședință de criză a principalelor ministere. Iar în această seară, premierul Gabriel Attal a anunțat o întrevedere cu președintele principalei federații a fermierilor.
Proteste similare se extind și în Belgia, Germania și Polonia.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: