Puteți să reclamați preoții care cer bani pentru cununia religioasă, botez sau înmormântări. Patriarhia Română a înființat și o adresă de mail unde pot fi depuse reclamațiile. Iar cei găsiți vinovați riscă inclusiv luarea tuturor drepturilor de a sluji. Cu toate acestea, taxa pentru oficierea diverselor evenimente în biserici, a intrat în practică. Iar sumele cerute au crescut și ele odată cu inflația, a transmis Cristian Sabbagh.

Preoții pot fi reclamați

Cu toate că taxa pentru nuntă sau botez ar trebui să fie benevolă, după cum susțin chiar reprezentanții Bisericii Române, în realitate nu puțini sunt preoții care cer sume astronomice pentru a oficia o cununie sau un botez.

Cât un salariu minim pe economie. Atât li se cere mirilor sau proaspeților părinți la o biserică cu ștaif din Capitală. "Tarifele" scad la bisericile de cartier.

Ca preț este 1000 de lei. 1000 de lei, ok. Se plătește un avans la programare de minim 100 de lei. Corul este un grup particular pe care îl angajați dvs. Vă dau numărul dirijorului, ăla e un cost suplimentar, ar fi spus un preot.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Pălăria Melaniei, pantaloni scurţi şi lenjerie: obiectele vestimentare cele mai comentate la învestitura lui Trump. „Aproape a zburat”- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române condamnă astfel de practici. Chiar Patriarhia îi roagă pe enoriași să semnaleze astfel de cazuri pe o adresă specială de e-mail.

Tarifele sunt contribuții benevole, la botez, la cununie sau sunt taxe stabilite de consiliul parohial pentru cimitre, locuri de veci. Aceste contribuții benevole sunt folosite în iluminat, încălzire, salarizare, a declarat Gabriel Cazacu, paroh.

Există chiar și o hotărâre de Sinod prin care preoții care cer bani pentru cununii, botezuri sau înmormântări, să fie pedepsiți de Biserică.

Iar sancțiunile pot ajunge până la mutarea disciplinară din parohie sau caterisire.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române a transmis că slujba înmormântării nu poate fi condiționată de plata vreunei taxe, mai ales în cazul familiilor sărace, dar parohiile consideră necesare contribuțiile benevole ca donație din partea familiei pentru întreținerea bisericii parohiale. În aceste cazuri, preotul trebuie să elibereze chitanțe.

Citește și: Localnicii din Viscri sunt îngrijorați după vestea tragică legată de Regele Charles al III-lea. „Să îi dea Dumnezeu sănătate și să se facă bine”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: