"Gastronomia românească are un nou motiv de mândrie. Tradiționalii papanași au fost plasați pe locul zece într-un clasament al celor mai bune o sută de deserturi prăjite din lume. Cum se prepară celebra gogoașă făcută din brânză de vaci, vedem în materialul următor", a transmis Simona Pătruleasa.

Papanașii se află în topul deseturilor

Ca să aflăm rețeta unui papanaș mai bun decât la mama acasă am mers la cel mai celebru restaurant din centrul istoric al Brașovului.

Aici, chef Cătălin Petrilă frământa dis de dimineață la aluatul pentru desert. Ingredientele pentru papanași sunt brânza de vaci, ouă, bicarbondat, zeamă de lămâie și făină.

"Am pus brânza de vaci, ouăle, venim cu bicarbonatul cu zeamă de lămâie, puțin zahăr pudră, făina. Începem să amestecăm", a declarat chef Cătălin Petrilă.

Odată obținută consistența perfectă, începe modelarea papanașilor. Pentru început se fac biluțele, iar apoi se formează gogoșile mari. 

"Consistența trebuie să fie foarte bună, gaura pe mijloc frumos, începem să-l modelăm. Asta ar fi dimensiunea ideală? Da, undeva la 100 de grame", a declarat chef Cătălin Petrilă.

Papanașii se pun la prăjit în ulei încins vreme de zece minute, iar apoi se montează pe farfurie. Rețeta tradițională spune că peste gogoașa fierbinte se pune smântână grasă, dar și dulceață de afine, din belșug. În vreme ce românii sunt îndrăgostiți de gustul tradițional al papanașului, acest desert a început să cucerească și papilele gustative ale străinilor.  

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"- Papanașul este cel mai reprezentantiv desert, să zic așa, de pe meleagurile noastre și avem cu ce să ne lăudăm pentru că vin străinii și se minunează de ce desert avem noi românii.
- Câte porții de papanași vinzi tu zilnic?
- Nu le-am numărat, pentru că sunt de ordinul sutelor, nu știu", a declarat Denisa Dogaru, proprietara restaurantului.

Acest desert tradițional românesc se bucură de succes și datorită promovării intense. Denisa, de exemplu, postează aproape zilnic pe contul ei de TikTok filmulețe în care prezintă papanașii făcuți în restaurantul ei. Dar aici gogoașa din brânză de vaci a fost dusă la un alt nivel.

"Poate papanași mai găsești cam în multe locuri, dar papanașul cu foiță de aur, îl găsești doar la noi în restaurant, în Brașov. Avem furculița și cuțitul de aur. Ia uite ce bine stă pe lângă foița asta, să ai și tacâmuri. Te simți într-un mod mai așa, mai regal. Și iată că străinii pleacă de pe meleagurile noastre cu o impresie foarte bună despre noi, că și noi avem cu ce să ne lăudăm", a declarat Denisa Dogaru, proprietara restaurantului.

Aproape că nu există client al restaurantului care să nu comande cel puțin o porție de papanași, după o masă copioasă. Andrei și Denisa, doi turiști din Hunedoara, au savurat pentru prima dată din desertul făcut în acest local.

"Sunt foarte buni, chiar cei mai buni care i-am mâncat până acum, pot să spun, Suntem buni la foarte multe lucruri și uite că și la papanași suntem foarte buni", a spus un client.

"- Își merită locul în clasament?
- Da.
- De ce?
- Pentru că sunt foarte buni și, nu știu, combinația asta de smântână și dulceață, e foarte, foarte bună, i-aș pune pe locul unu, părerea mea", a spus un client.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Gogoșile pufoase făcute din brânză de vaci ocupă locul zece în clasamentul celor mai bune o sută de deserturi prăjite din lume, întocmit de Taste Atlas, un site gastronomic international. Papanașii concurează cu deserturi asemănătoare din Italia, Portugalia, Coreea de Sud, Austria, Germania sau Indonezia. 

Citește și: VIDEO- Și-a lăsat cariera în urmă și și-a urmat visul. Povestea Marinei, farmacista care a devenit cofetar


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: