În ziua de marți, pe data de 5 martie 2024, conform Calendarului ortodox, îl celebrăm pe Sfântul Mucenic Conon din Isauria.

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește și pe: Sfântul Mucenic Conon, Sfânta Muceniță Iraida, Sfântul Cuvios Marcu Ascetul, Sfântul Mucenic Evloghiu din Palestina, Sfântul Mucenic Evlampiu, Sfântul Mucenic Arhelau și Sfântul Mucenic Ioan Bulgarul.

Cine a fost sfântul sărbătorit pe 5 martie 2024 în Calendarul ortodox?

Sfântul Mucenic Conon, celebrat pe data de 5 martie 2024 în Calendarul ortodox, a trăit în timpul Sfinților Apostoli. Acesta s-a născut în Isauria.

Pe părinții săi îi chema Nestor și Nadia, iar cei doi au vrut ceva diferit pentru fiul lor și l-au căsătorit fără ca el să își dorească acest lucru. 

Cu toate acestea, înainte de evenimentul căsătoriei, Sfântul Arhanghel Mihail i s-a arătat și l-a învățat sfânta credință. Acesta l-a botezat și i-a împărtășit sfintele taine, conform crestinortodox.ro

Citește și: Babele de Martie 2024: Semnificația acestui obicei popular românesc. Cum se aleg Babele și ce simbolizează acestea?

sfantul mucenic conon din isauria

Sfântul Mucenic Conon din Isauria este celebrat pe 5 martie 2024, conform Calendarului ortodox.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Care e atmosfera la sediul USR. Elena Lasconi a avut o criză de bilă de la emoții: „N-am dormit toată noaptea”- antena3.ro

Citeste si: LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1- prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave- wowbiz.ro

După ce s-a căsătorit, Sfântul Conon a luat o lumânare și punând-o sub un vas, și-a întrebat soția: ce ar fi mai „bun”? lumina sau întunericul? Ea a răspuns direct, „lumina”. Acela a fost momentul în care acest sfânt a început să îi vorbească despre Hristos. Soția lui, dar și părinții săi au primit credința în sufletele lor. 

După puțin timp, părinții lui, dar și soția sa, au murit.

Ulterior, el a ales să își dedice viața rugăciunii și credinței. Acest sfânt a făcut mai multe minuni, spre exemplu, i-a întors pe mulți oameni către Hristos. 

Acesta a avut puterea de a comanda duhurile rele. Spre exemplu, pe unele dintre ele le-a pus să sape pământul prin grădini și să facă și alte munci grădinărești; practic, duhurile rele erau deja ca niște robi.

Acest sfânt a îndurat multe chinuri, foarte grele, fiind înjunghiat în tot corpul cu cuțite. Oamenii bolnavi foloseau sângele lui, ungându-se cu el pentru a deveni mai sănătoși. După toate torturile îndurate, Sfântul Conon a mai trăit doar doi ani.

Cum ar trebui credincioșii să se pregătească pentru sfeștanie?

Sfeștania este slujba Aghiasmei mici sau Sfințirea cea mică a apei. Această slujbă este săvârșită de către preot, fie în biserică, fie în casele creștinilor.

Cei care își doresc această slujbă în casele lor trebuie să se spovedească prima dată. Apoi, în casa lor, acolo unde urmează să fie săvârșită slujba, trebuie făcută curățenie deplină. Această slujbă nu se face într-o casă murdară.

slujba sfestaniei

Iată cum te poți pregăti de sfeștanie. 

[Sursa foto: monitoruldevrancea.ro]

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Surse: Sociologii vorbesc despre surprize și răsturnări de situație spectaculoase între candidații la prezidențiale- antena3.ro

Pentru a se pregăti de slujba sfeștaniei, credincioșul va trebui să așeze o măsuță orientată către răsărit în care se va pune un vas cu apă curată, un pahar cu ulei curat și un bățișor înfășurat la unul dintre capete cu vată, lumânări, tămâie și busuioc. Pe această masă preotul așează Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Agheasmatarul, conform crestinortodox.ro

Citește și: Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2024: Cele mai importante tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respectăm în această zi sfântă

Este important ca creștinii să pregătească și un pomelnic, adică o listă, cu numele tuturor celor pe care preotul va trebui să îi pomenească în slujba sfeștaniei.

Cei prezenți la slujbă vor sta în spatele preotului, iar preotul va sta în fața mesei aranjate pentru sfeștanie. Toată lumea trebuie să stea cu fața spre răsărit.

Sfeștania se face oricând un creștin solicită acest lucru preotului. În general, acest ritual se face în timpuri de post. Prin sfeștanie se curăță casele de spiritele rele și astfel se face o curățire.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si