"Obiceiurile deprinse de turiști la hotelurile all inclusive sunt taxate aspru la Oradea. Cine înlocuiește farfuria cu platouri burdușite cu mâncare și lasă resturi la masă, trebuie să plătească dublu. Este soluția găsită de un patron de restaurant din Oradea, ca să combată risipa alimentară", a transmis Cristian Sabbagh.

Risipa alimentară îți dubleză nota

"Avem ardelenească de porc, rădăuțeană și ciorbă de legume, mâine vor fi cu totul și cu tot altele.

Avem și trei feluri de bază, trei garnituri, trei salate zilnic, pe care le rotim", a declarat Mircea Ghenț, patron restaurant.

Cu astfel de bucate sunt îmbiați la prânz clienții care ajung în acest restaurant din Oradea. Pentru că pot mânca oricât, la prețul de 30 de lei, oamenii au tendința să-și umple farfuriile cu toate preparatele.

Persoane care au venit și-au pus ciorbă, încă o ciorbă și apoi încă patru pulpe la felul doi, și la final bineînțeles că și-au dat seamă că nu pot să mânânce toată cantitatea pe care au avut-o, a declarat Mircea Ghenț, patron restaurant.

Așa că proprietarul a luat o măsură drastică.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

"Dublăm meniul dacă lasă în farfurie, asta pentru a combate risipa alimentară", a declarat Mircea Ghenț, patron restaurant.

Studiile arată că peste 70% din restaurantele din România se confruntă cu risipa alimentară. Fructele, legumele și carnea ajung cel mai des la gunoi. De când au auzit că vor plăti mai mult, clienții au devenit mai cumpătați.

"Acest concept l-am văzut și în străinătate, de obicei plăteai înainte, apoi plăteai în plus dacă rămâneai în farfurie.

Românul în primă fază își umple farfuria înainte de a termina de mâncat primul fel", a declarat Mircea Ghenț, patron restaurant.

"Mi s-a întâmplat ca la început să pun în farfurie cantitate mare, dar acum am auzit că vor intra și la penalități, așa că ne punem puțin, mâncăm și apoi iar mergem și ne mai punem", a spus un român.

În România, 6.000 de tone de alimente ajung în fiecare zi, la coșul de gunoi. Asta înseamnă aproximativ 12 milioane de porții risipite. În alte țări, se aplică amenzi pentru gurmanzii care nu mănâncă tot din farfurie.

Citește și: VIDEO- "Costineștiul" de munte, în paragină. Stațiunea Pârâul Rece a fost aruncată în umbră de lipsa investițiilor


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: