VIDEO-Centralele de apartament, complet interzise! De când nu le vom mai putea monta în casă
În Uniunea Europeană, adică și în țara noastră, centralele de apartament vor fi interzise complet!
,,Centralele de apartament vor fi complet interzise în Uniunea Europeană, adică și în România. Parlamentul European a adoptat directiva privind schimbările climatice și în curând va deveni lege. De când nu vom mai putea să le montăm în locuință, dar și ce alte soluții avem, știe colega mea, Larisa Rațiu'', a transmis Simona Pătruleasa.
Larisa Rațiu: ,,Bun găsit tuturor! Noi suntem chiar acum alături de Silviu Văduva, dezvoltator imobiliar, care ne va spune ce variantă avem pentru blocurile noi, dacă nu vom mai avea voie cu centrale termice. Bună dimineața și vă mulțumesc pentru prezența în jurnal''.
Larisa Rațiu: Ce variante de încălzire aveți de acum înainte, știu că pompele de căldură ar fi o variantă, dar mult mai costisitoare.
Silviu Văduva: În acest prezent oricum apartamentele pe care noi le facem sunt apartamente care au încălzire în pardoseală o tâmplărie cu trei trei tipuri de trei foi de sticlă și cu o protecție termică foarte bună. Încălzirea în pardoseală și restul lucrurilor care dau o eficiență termică foarte bună fac ca aceste lucruri să aibă un să aducă la un consum mic de energie termică de aceea pe viitor când centralele vor fi interzise astea sunt gândite a fi interzise peste cincisprezece an ani.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Se poate adapta un alt sistem fie pe un to pe un tip de pompe de căldură care vor fi vor folosi curentul electric fie pe un sistem centralizat și se poate o monta fie un sistem de centrală termică de bloc, fie de cvartal pentru mai multe blocuri, fie se poate merge dacă până atunci tehnologia va avansa pe un sistem de pompe geotermale mai ales în partea de nord a Bucureștiului.
Larisa Rațiu: Bun așa cum spuneați și dvs., suntem chiar acum într-un apartament cu centrală pe gaz și încălzire în pardoseală. Dacă peste zece ani centrala se strică și nu se mai găsește pe piață atunci ce facem?
Silviu Văduva: De obicei, toți producătorii toți fabricanții de centrale termice și în general toți fabricanții sunt obligați să aibă cel puțin de la scoaterea din uz a unui produs încă zece ani de zile, să asigure o perioadă de post garanție, iar orice centrală, acum în general centralele bune au o garanție de cel puțin cinci ani de zile, deci vorbim de o perioadă de garanție de cinci ani și o perioadă de post garanție de 15 ani în care se va asigura o mentenanță pentru centralele respective.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Într-adevăr peste 15 ani mai ales, dacă tehnologia și sistemul va evolua în felul acesta, este posibil să nu mai existe centralele deloc în fabricație.
Larisa Rațiu: Vă mulțumim tare mult pentru aceste informații! Așadar trebuie menționat faptul că toate clădirile noi trebuie să aibă emisii zero până în anul 2030, iar centralele de apartament vor dispărea complet de pe piață până în anul 2040.