Klaus Iohannis a promulgat legea pentru stoparea risipei alimentare. Ce măsuri aduce actul normativ
A fost promulgată legea pentru stoparea risipei alimentare. Iată ce măsuri prevede noul act normativ și ce vor fi obligați să facă de acum operatorii economici.
Astfel, românii vor beneficia de prețuri reduse la raft, la alimentele care urmează să expire în curând,. Totodată, va fi simplificată procedura prin care ONG-urile pot primi alimente care nu au un grad mare de perisabilitate.
În cazul în care alimentele pe care magazinele nu le mai comercializează nu pot fi destinate consumului uman, ele trebuie redirecționate către adăposturile de animale și pot deveni compost sau biogaz, conform economedia.ro
Klaus Iohannis a promulgat legea pentru stoparea risipei alimentare
Actul normativ promulgat de Klaus Iohannis reglementează modifică și completează Legea nr. 217/2016 pentru diminuarea risipei alimentare.
Deputata USR Diana Buzoianu, coinițiatoarea proiectului, a specificat într-un comunicat de presă a explicat motivația din spatele proiectului referitor la stoparea risipei alimentare.
„În România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi.
Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse.
Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, şi iată că, după doi ani de negocieri, avem un vot final favorabil", a declarat Diana Buzoianu, conform capital.ro
Deputata USR a adus în față și faptul că în România cantitatea de mâncare care se aruncă este mult mai mare decât în alte țări.
„Noua lege înseamnă o mână de ajutor şi pentru antreprenori, pentru că presupune mai puţină birocraţie.
Unul dintre obiectivele legii este respectarea ţintelor asumate de România la nivel internaţional: înjumătăţirea pe cap de locuitor a risipei alimentare până în anul 2030.
Studiile arată că între 30% şi 50% din mâncarea pe ca re românii o cumpără o aruncă, apoi, la gunoi în fiecare lună", a mai spus aceasta.
procedura pentru organizațiile nonguvernamentale în ceea ce privește primirea alimentelor cu durata mare de valabilitate va fi simplificată și în acest fel se va reduce birocrația
magazinele, restaurantele, cantinele, dar și alte autorități care se ocupă de gestionarea alimentelor vor fi nevoite să aplice măsurile specifice pentru a preveni risipa alimentară
va fi implementată o platformă națională de raportare a datelor referitoare la risipa alimentară de către operatorii economici; platforma va fi gestionată de Ministerul Agriculturii
operatorii economici vor fi nevoiți să reducă prețurile alimentelor care urmează să expire curând
operatorii economici pot alege să doneze alimentele pe care nu le vând către persoanele defavorizate
alimentele vor fi utilizate pentru compost și pentru hrana animalelor