Cel mai adoptat stil de alimentație la nivel internațional reprezintă un adevărat pericol pentru sănătatea noastră. Fastingul sau pauza alimentară, care presupune că intervalul dintre perioadele în care se consumă alimente să fie fix, de regula de 12 sau 18 ore, este distrugător pentru inimă. Un studiu în acest sens arată că slăbim în kilograme, dar reducem dramatic rezistență mușchiului inimii.

Cât de real este acest studiu și cât rău ne face fastingul aflam de la medicul cardiolog Ștefan Bușnatu, a transmis Cristina Dorobanțu.

Fastingul ne distruge inima

Ștefan Bușnatu: Mulțumesc pentru invitație!

Cristina: Ați citit acest studiu, ați văzut argumentele, spuneți-ne vă rog, ne afectează sau nu inimă?

Ștefan Bușnatu: Realitatea este că pentru o bună parte dintre noi ne afectează pentru că de asta sunt și rezultatele pe care le ați descris și dvs.

Cu șanse de a avea evenimente cardiovasculare de aproape două ori mai mari decât cei care nu fac intermitent fasting, cum se numește.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Cristina: Deci în acest fel ne este afectată inima, explicați-ne puțin.

Ștefan Bușnatu: Problema se pune pentru că noi privim lucrurile la nivel general și nu ținem cont de particularitățile fiecărui dintre noi pentru că în condițiile în care facem un repaus alimentar prelungit generăm un stres suplimentar pe organism.

Acest stres suplimentar pe organism practic descarcă hormon de stres, precum cortizolul precum adrenalina, care au efecte de suprastimulare a sistemului cardiovascular și în contextul în care suntem un popor îmbolnăvit, ca să spunem așa, pentru că avem o expunere destul de mare la factori

de risc, precum fumat sedentarism, alimentație inadecvată, consum de alcool, stresul ăsta generat suplimentar de hormoni, care se descarcă prin repausul alimentar poate să dea peste cap inima noastră și să genereze efecte cardiovasculare adverse.

Cristina: Ne puteți recomanda o altă variantă de regim, care să nu fie fastingul, dar să funcționeze?

Ștefan Bușnatu: Întotdeauna acum, dacă îmi permiteți, întotdeauna moderația e cheia cam peste tot și dacă suntem în situația în care ne propunem să avem un stil de viață sănătos, ne propunem să avem niște schimbări care să fie persistente și să dureze ani de zile pentru a avea o sănătate de fier ani de zile.

În principiu repausurile alimentare ar trebui să fie pe perioada somnului și aici discutăm de opt nouă ore câte perioada de somn optimă recomandată în rest pentru alimentație și pentru a ne asigura că avem și nutrienții de care avem nevoie și nu doar macronutrienți, adică zaharuri, grăsimi, proteine, trebuie să avem în vedere că trebuie să avem și mineralele necesare pentru organism și vitaminele care catalizează toate procesele de funcționare din corp și în condițiile astea, mesele mai reduse la nivel de cantitate, dar mai dese cu siguranță ne ajută să avem un sistem cardiovascular bun, și totodată să nu avem dezechilibre gastrointestinale, care sunt extrem de frecvente în zilele noastre, din cauza alimentației grele.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citește și: ”Nu o fac mulți în lume”. Premieră medicală în România! Un copil de doar un an și patru luni a fost operat pe inimă. Povestea cu final fericit, din spatele unei situații ce ar fi putut fi tragică

Cristina: Din experiența dvs. ați avut mulți pacienți care au ținut fasting și au venit cu probleme de inimă?

Ștefan Bușnatu: Da și să știți că lucrurile sunt oarecum asociate pentru că mulți din păcate au și comportamentele astea, care sunt periculoase și vorbim aici de consum exagerat de energizante, vorbim de consum exagerat de substanțe cu bogate în cafeină, cum e și cafeaua în exces și atunci asocierile astea două generează o dezechilibrare a inimii și de cele mai multe ori provoacă din nefericire apariția palpitațiilor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: